Makaron z sosem z maślaków.

Można użyć świeżych grzybów.Ja ze względu na ich nadmiar musiałam część odgotować.

dania z makaronem

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.45 z 164 głosów)

Składniki:

  • ok.0,5 litrowy pojemnik odgotowanych maślaków
  • 1 duża cebula
  • 1 duża pojedyncza pierś z kurczaka
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 30 ml białego,wytrawnego wina
  • świeżo zmielony zielony pieprz do smaku
  • sól morska do smaku
  • 1 łyżeczka rozmarynu suszonego
  • 4 dag masła 82%
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 25 dag makaronu (mój był podobny do łazanek)
  • natka pietruszki do posypania

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Wstawiłam osoloną wodę na makaron. Na patelni rozgrzałam masło i włożyłam pokrojoną w grubą kostkę cebulę.Zeszkliłam.Dołożyłam umyte,osuszone i pokrojone w kostkę mięso z piersi z kurczaka i smażyłam,aż mięso było obsmażone i białe. W międzyczasie gotowałam makaron. Do mięska i cebuli włożyłam obgotowane maślaki i smażyłam razem ok.10-15 minut dodając w trakcie świeżo zmielony zielony pieprz,rozmaryn,wino wytrawne i sos sojowy. Na koniec na patelnię włożyłam śmietanę i podgrzewałam oraz doprawiałam do smaku solą morską. Na patelnię włożyłam odcedzony makaron i razem całość podgrzewałam mieszając.Nałożyłam danie na talerze i posypałam świeżą natką pietruszki. Przyznam,że bardzo nam smakowało.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy