Makaron z boczusiem - ,, carbonara po polsku’’

Ocena:

4.56 (163)

  • 20 min.
  • dla 4 osób
szybkie i smaczne danie

Składniki:

  • Około 1/4 opakowania makaronu spaghetti
  • 4 plastry mocno uwędzonego boczku
  • 1 mała cebulka
  • 1 jajko
  • 1 łyżka gęstej smietany
  • 2 łyżki startego sera żółtego
  • Pieprz kolorowy
  • Szczypta gałki muszkatołowej
  • Ewentualnie oregano, ja pominęłam
  • 1 ząbek czosnku
  • Dodatkowo:
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku

Makaron z boczusiem - ,, carbonara po polsku’’ - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Makaron ugotować w wodzie z dodatkiem soli i oleju.
  • Zmiksować jajko ze smietaną i serem, doprawić pieprzem.
  • Na patelni usmażyć boczek pokrojony w kosteczkę i cebulkę.
  • Na widelec nabić obrany ząbek czosnku i mieszać boczek z cebulką w trakcie smażenia, wtedy czosnek odda swój smak.
  • Ugotowany makaron odcedzić i dodać do boczku, pomieszać chwilkę, aby makaron oblepił się tłuszczem.
  • Zestawić z ognia i wlać sos, wymieszać energicznie, doprawić gałką muszkatołową i od razu podać.
  • Na talerzu posypać pokrojonym szczypiorkiem.
  • Do sosu w trakcie miksowania można dolać 1 łyżkę wina a zamiast smietany użyć Mascarpone.

Porady

Zobacz też: carbonara przepis wakacyjny

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne