Magdalenka

Przepyszne ciasto, nadaje się na każdą okazję.

CiastakremówkaDesery

Czas przygotowania:
40 min.
Ocena:

(średnia 4.52 z 200 głosów)

Składniki:

  • biszkopt:
  • 6 jaj
  • 1szkl. cukru
  • 1/2 szkl mąki tortowej
  • 2 budynie czekoladowe bez cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • masa:
  • 3/4 szkl. cukru
  • 2 cukry wanilinowe
  • 1/2 litra kremówki8 30%
  • 1 serek krówka
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • polewa:
  • 10 dg masła
  • 1/2 szkl cukru pudru
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżkli wody

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • biszkopt:
  • Bialka ubic z cukrem na sztywno, dodać żółtka. Do ubitych jaj dodać pozostale skladniki, wymieszać, wylac na blaszke wyłozoną papierem do pieczenia. Piec w temp. 180 stopni.
  • masa:
  • śmietanę ubic z cukrem, galaretkę ugotować w szklance w wody, dodać cukier wanilinowy, lekko ostudzić aby nie była sztywna. Ser utrzeć z sokiem z cytryny następnie dodac galaretkę, śmietanę i wszystko wymieszać. biszkopt przeciąc i posmarować masą. Wierzch polać polewą.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy