Łopatka wieprzowa po alzacku

Ocena:

4.49 (159)

  • 4 godz. 0 min.
  • dla 6 osób

Przepis na łopatkę wieprzową po alzacku

Składniki:

  • 350 ml alzackiego rieslinga
  • 250 ml bulionu mięsnego
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 gałązki tymianku
  • liść laurowy
  • 4 łyżki jagód jałowca
  • sól
  • pieprz mielony
  • ok. 1,7 kg wytrybowanej łopatki wieprzowej
  • 2 łyżki oliwy
  • 2,5 łyżki masła

Łopatka wieprzowa po alzacku - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Do talerza wlewamy riesling razem z bulionem
  • dodajemy obraną
  • posiekaną cebulę
  • czosnek
  • listki tymianku
  • połamany liść laurowy
  • jagody jałowca
  • sól i pieprz. Skórę na łopatce nacinamy ostrym nożem. Mięso zanurzamy w marynacie. Przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce na 4 godz. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 160°C. Łopatkę wyjmujemy z marynaty i osuszamy papierowym ręcznikiem. Oprószamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Obsmażamy na oliwie z masłem przez ok. 10 min ze wszystkich stron. Przekładamy do brytfanny
  • skórą do góry. Zalewamy marynatą
  • przykrywamy folią aluminiową i pieczemy przez 2 godz.
  • obficie skrapiając sosem spod pieczenia. Zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze 1 godz. Po upieczeniu pozostawiamy mięso na ok. 10 min
  • aby odpoczęło
  • i podajemy pokrojone w plastry
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne