Lokum o smaku kwiatów czarnego bzu

Ten deser jest chyba najczęściej przywożoną pamiątką z Turcji - oto lokum, czyli słodkie galaretki. Tym razem jako baza posłuży nam syrop z kwiatów czarnego bzu.

galaretki

Czas przygotowania:
120 min.
Ocena:

(średnia 4.48 z 178 głosów)

Składniki:

  • 20 baldachimów kwiatów czarnego bzu
  • 3 szklanki cukru
  • szklanka syropu z kwiatów czarnego bzu
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki soku z pomarańczy
  • płaska łyżeczka kwasku cytrynowego
  • szklanka skrobi kukurydzianej
  • do obtoczenia:
  • 1 i 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki skrobi kukurydzianej

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki wykonania:

  • Kwiaty delikatnie (aby nie otrząsnąć pyłku) obcinamy i zalewamy 2 szklankami przegotowanej gorącej wody. Schładzamy i wstawiamy do lodówki na 24 godz. Przelewamy przez gazę.
  • W rondlu mieszamy cukier, szklankę wody, syrop i soki. Cały czas mieszając, doprowadzamy do wrzenia i rozpuszczenia cukru. Syrop gotujemy ok. 30 min (lub do temp. 130°C), odstawiamy.
  • W drugim garnku dokładnie mieszamy 2 szklanki wody z moczenia kwiatów bzu, kwasek cytrynowy i skrobię kukurydzianą.
  • Stawiamy na ogniu i cały czas mieszając (można mikserem na niskich obrotach), doprowadzamy do zagotowania i powstania bardzo gęstego kisielu.
  • Stopniowo, po 1/2 szklanki dolewamy do niego gorącego syropu i miksujemy na gładką masę. Gotujemy i mieszamy powstałą masę na małym ogniu ok. 1 godz. lub do czasu, aż objętość zredukuje się o połowę.
  • Niedużą blaszkę wykładamy papierem do pieczenia wysmarowanym olejem. Wlewamy masę, potrząsamy parę razy, aby wypełniła dokładnie naczynie.
  • Odstawiamy w suche i przewiewne miejsce na 24 godz. Mieszamy cukier puder ze skrobią, wysypujemy trochę na blat stołu, na to wykładamy zastygłe lokum, wykładamy papierem do góry. Papier delikatnie zdejmujemy, wierzch lokum także posypujemy mieszanką cukru i skrobi.
  • Masę kroimy w kwadraty, najlepiej za pomocą noża do pizzy oprószonego skrobią. Pozostałą mieszankę cukru i skrobi umieszczamy w miseczce i „panierujemy„ w niej kostki lokum, aby się nie sklejały.
  • Przepis pochodzi z "Mojego Gotowania" nr 6/2017

Porady

Wypróbuj też nasz wypróbowany przepis na syrop z kwiatów czarnego bzu

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy

Czas przygotowania: 180 min.
PROSTY SOK NA ZIME

pavla

SOK Z CZARNEGO BZU