Kuskus z bakaliami

Przygotowanie: 20 minut
Oczekiwanie: 30 minut
Zapiekanie: 20 minut
Porcja: 410 kcal
Składniki na 8 porcji

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

desery zapiekanki

Czas przygotowania:
20min.
Kalorie:
410 kcal
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Ocena:

(średnia 4.5 z 187 głosów)

Składniki:

  • szklanka mleka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 30 dag kuskusu
  • po 10 dag rodzynek, suszonych śliwek i moreli
  • masło i tarta bułka do formy
  • żółtko
  • 2 łyżki śmietany

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

  • pieczenie

Sposób podania:

  • na ciepło

Kuskus z bakaliami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Mleko zagotować z 2 szklankami wody i 2 łyżkami cukru. Kuskus wsypać do dużej miski, zalać gorącym słodkim mlekiem. Przykryć i odstawić na 30 min, aż kuskus całkowicie wchłonie płyn.
  • Rodzynki zalać wrzątkiem, osączyć. Wymieszać z pokrojonymi na kawałki śliwkami i morelami. Owoce dodać do kuskusu,
  • wymieszać, przełożyć do żaroodpornej formy wysmarowanej masłem i posypanej tartą bułką.
  • Masę wyrównać. Żółtko zmiksować z 2 łyżkami śmietany i resztą cukru, polać danie. Zapiekać 20 min w temp. 180˚C.
  • Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  • Zamów Newletter MojeGotowanie.pl!

Kalorie: 410

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA

Podobne przepisy