Kurczak z oregano w sosie winno-śmietanowym

Mięso jest wyśmienite, a przygotowanie obiadu to tylko 30 minut!

Dodany przez:

Kurczak z oregano w sosie winno-śmietanowym

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
2 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • * podwójna pierś z kurczaka
  • * 2 cebulki szalotki
  • * 2 ząbki czosnku
  • * 1 łyżeczka suszonego oregano
  • * 4 łyżki oliwy z oliwek
  • * kilka gałązek świeżych listków oregano
  • * 100 ml białego wina wytrawnego
  • * 1/2 szklanki śmietanki 30% lub 36 %
  • * sól morska do smaku, np prowansalska z młynka
  • * pieprz biały świeżo mielony do smaku( idealny do białego wina)

Przygotowanie

  1. Mięso opłukać, osuszyć, podzielić na ładne kawałki, np na 4 duże części. Podsmażyć z obu stron na oliwie. Dodać pokrojone drobno szalotki i czosnek, zmniejszyć ogień. Dusić mieszając kilka minut. Podlać winem, posypać solą, mięso odwrócić i przykryć na 10 min. Odkryć, wyciągnąć mięso. Sos zagotować, dodać śmietankę. Doprawić do smaku białym, świeżo mielonym pieprzem. Podawać z ryżem i warzywami - gotowanymi w wodzie lub na parze ( jak u mnie:)). Gotowe mięso z sosem ozdobić świeżymi listkami oregano.
kurczak mięso wino obiad kolacja sos oregano
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze