Pierś z kurczaka w sosie cytrynowym

Pierś z kurczaka w sosie cytrynowym

dania mięsneSosy

Czas przygotowania:
70 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.4 z 168 głosów)

Składniki:

  • 2 średnie filety z kurczaka
  • sok z 0,5 dużej cytryny
  • skórka otarta z jednej dużej cytryny
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 1 łyżka mąki
  • 1/2 szklanki mleka
  • 100 ml śmietatany kremówki
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Pierś z kurczaka dokładnie myjemy i odcinamy wszystkie "niedoskonałości", kroimy w dosyć duże kawałki, dodajemy skórkę otartą z dużej cytryny, posypujemy pieprzem i solą, odstawiamy na godzinę. Po tym czasie przesmażamy na rozgrzanym maśle klarowanym, doprawiamy odrobiną soli, ściągamy na talerz. Do pozostałego ze smażenia piersi masła dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Wlewamy mleko, śmietanę i sok z cytryny, doprawiamy sos do smaku solą i pieprzem. Dodajemy podsmażone piersi z kurczaka i co chwilę mieszając dusimy razem 3-4 minuty. Podajemy z ryżem i surówką.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy