Kurczak z fasolką po włosku

Kurczak z fasolką po włosku to łatwe, dobrze doprawione danie. Peperoni to dość łagodna odmiana papryki. Najlepiej pasuje do dań kuchni włoskiej. Spróbuj kurczaka z fasolką po włosku.

Dodany przez:

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 500 g filetów z udźców kurczaka
  • łyżka pesto
  • do smaku: zioła włoskie, płatki chili, suszony czosnek, kumin, ocet balsamiczny, sól, pieprz
  • oliwa lub olej
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • papryczka peperoni, posiekana
  • cukinia, pokrojona w kostkę
  • puszka pomidorków daktylowych
  • 100 ml przecieru pomidorowego
  • puszka fasolki cannelini lub białej
  • kilka listków bazylii
  • starty parmezan

Przygotowanie

  1. Mięso kroimy w kostkę lub paski, wkładamy do torebki ze strunowym zapięciem, dodajemy pesto, oprószamy solą, pieprzem, ziołami włoskimi, chili, suszonym czosnkiem, skrapiamy octem balsamicznym, potrząsamy energicznie, aby przyprawy oblepiły mięso, zamykamy i odkładamy na noc do lodówki.
  2. W głębokiej patelni rozgrzewamy ok. łyżki oliwy, wrzucamy mięso wraz z marynatą i obsmażamy, mieszając, przez ok. 10 min. Zdejmujemy z patelni, wlewamy na nią jeszcze trochę oliwy, rozgrzewamy. Wrzucamy czosnek i peperoni, kiedy mocno zapachną wkładamy cukinię, pomidory razem z zalewą oraz przecier i fasolkę.
  3. Dusimy, mieszając, przez 5 min. Wkładamy z powrotem kurczaka, doprowadzamy do wrzenia, sprawdzamy czy mięso jest dobre. Przyprawiamy jeszcze do smaku i posypujemy z wierzchu parmezanem (dosyć grubo) oraz posiekaną bazylią. Podajemy natychmiast – tylko z pieczywem, lub z ryżem, kaszą jaglaną, kuskusem, makaronem itp
  4. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 9/2019.

Wskazówki

Zobacz: ciasto czekoladowe z całymi gruszkami

 

 

 

kurczak fasolka
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze