Kurczak z fasolką po włosku to łatwe, dobrze doprawione danie. Peperoni to dość łagodna odmiana papryki. Najlepiej pasuje do dań kuchni włoskiej. Spróbuj kurczaka z fasolką po włosku.
Składniki:
500 g filetów z udźców kurczaka
łyżka pesto
do smaku: zioła włoskie
płatki chili
suszony czosnek
kumin
ocet balsamiczny
sól
pieprz
oliwa lub olej
2 ząbki czosnku
posiekane
papryczka peperoni
posiekana
cukinia
pokrojona w kostkę
puszka pomidorków daktylowych
100 ml przecieru pomidorowego
puszka fasolki cannelini lub białej
kilka listków bazylii
starty parmezan
Kurczak z fasolką po włosku - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Mięso kroimy w kostkę lub paski
wkładamy do torebki ze strunowym zapięciem
dodajemy pesto
oprószamy solą
pieprzem
ziołami włoskimi
chili
suszonym czosnkiem
skrapiamy octem balsamicznym
potrząsamy energicznie
aby przyprawy oblepiły mięso
zamykamy i odkładamy na noc do lodówki.
W głębokiej patelni rozgrzewamy ok. łyżki oliwy
wrzucamy mięso wraz z marynatą i obsmażamy
mieszając
przez ok. 10 min. Zdejmujemy z patelni
wlewamy na nią jeszcze trochę oliwy, rozgrzewamy. Wrzucamy czosnek i peperoni
kiedy mocno zapachną wkładamy cukinię
pomidory razem z zalewą oraz przecier i fasolkę.
Dusimy
mieszając
przez 5 min. Wkładamy z powrotem kurczaka
doprowadzamy do wrzenia
sprawdzamy czy mięso jest dobre. Przyprawiamy jeszcze do smaku i posypujemy z wierzchu parmezanem (dosyć grubo) oraz posiekaną bazylią. Podajemy natychmiast – tylko z pieczywem
lub z ryżem
kaszą jaglaną
kuskusem
makaronem itp
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 9/2019.