Moje Gotowanie 9/2019

Kurczak z fasolką po włosku

Ocena:

4.55 (159)

  • 40 min.
  • dla 4 osób

Kurczak z fasolką po włosku to łatwe, dobrze doprawione danie. Peperoni to dość łagodna odmiana papryki. Najlepiej pasuje do dań kuchni włoskiej. Spróbuj kurczaka z fasolką po włosku.

Składniki:

  • 500 g filetów z udźców kurczaka
  • łyżka pesto
  • do smaku: zioła włoskie
  • płatki chili
  • suszony czosnek
  • kumin
  • ocet balsamiczny
  • sól
  • pieprz
  • oliwa lub olej
  • 2 ząbki czosnku
  • posiekane
  • papryczka peperoni
  • posiekana
  • cukinia
  • pokrojona w kostkę
  • puszka pomidorków daktylowych
  • 100 ml przecieru pomidorowego
  • puszka fasolki cannelini lub białej
  • kilka listków bazylii
  • starty parmezan

Kurczak z fasolką po włosku - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Mięso kroimy w kostkę lub paski
  • wkładamy do torebki ze strunowym zapięciem
  • dodajemy pesto
  • oprószamy solą
  • pieprzem
  • ziołami włoskimi
  • chili
  • suszonym czosnkiem
  • skrapiamy octem balsamicznym
  • potrząsamy energicznie
  • aby przyprawy oblepiły mięso
  • zamykamy i odkładamy na noc do lodówki.
  • W głębokiej patelni rozgrzewamy ok. łyżki oliwy
  • wrzucamy mięso wraz z marynatą i obsmażamy
  • mieszając
  • przez ok. 10 min. Zdejmujemy z patelni
  • wlewamy na nią jeszcze trochę oliwy, rozgrzewamy. Wrzucamy czosnek i peperoni
  • kiedy mocno zapachną wkładamy cukinię
  • pomidory razem z zalewą oraz przecier i fasolkę.
  • Dusimy
  • mieszając
  • przez 5 min. Wkładamy z powrotem kurczaka
  • doprowadzamy do wrzenia
  • sprawdzamy czy mięso jest dobre. Przyprawiamy jeszcze do smaku i posypujemy z wierzchu parmezanem (dosyć grubo) oraz posiekaną bazylią. Podajemy natychmiast – tylko z pieczywem
  • lub z ryżem
  • kaszą jaglaną
  • kuskusem
  • makaronem itp
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 9/2019.

Porady

Zobacz: ciasto czekoladowe z całymi gruszkami

 

 

 

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Materiały promocyjne