Kulki bajaderkowe

Przepis, który musi być zawsze pod ręką.

biszkoptDeserytrufledżemyPrzekąski

Czas przygotowania:
10 min.
Dla ilu osób:
dla 10 osób
Ocena:

(średnia 4.38 z 172 głosów)

Składniki:

  • Składniki ok. 10 dorodnych kulek:
  • - 300 g resztek biszkoptu, ciast, ciasteczek.. (bez mas, kremów)
  • - 50 g biszkopcików
  • - 80 g gorzkiej czekolady
  • - 2 łyżki cukru (wg. uznania, ale nie radze dawać więcej)
  • - 2 łyżki dżemu
  • - 2 łyzki likieru kawowego
  • - 50 g rodzynek
  • - duża łyżka miękkiego masła
  • - łyżeczka cynamonu (nie dodawałam, bo mój biszkopt był intensywnie cynamonowy)
  • - orzechy, wiórki kokosowe lub inne bakalie wg. uznania
  • - Do obtoczenia opcjonalnie: wiórki kokosowe, pokruszone biszkopciki, orzechy, kakao, wg. uznania

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Resztki biszkoptu (ciast lub ciasteczek) rozkruszyć w palcach, tak samo postąpić z biszkopcikami. Czekoladę rozpuścić (w mikrofali bądź kąpieli wodnej) i dodać do rozdrobnionej masy. Wymieszać łyżką. Dodać resztę składników i zagnieść całość dokładnie.
  • Jeśli masa będzie za sucha dodać odrobinę mleka. Jeśli za mokra dodać trochę pokruszonych biszkopcików lub herbatników.
  • Uformować kulki (wielkość według uznania), a nastepnie obtoczyć wg. uznania.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy