Krupnik z grzybami i kurczakiem

Ten krupnik został podkręcony dodatkiem grzybów, zakochacie się!

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

zupy dania mięsne

Czas przygotowania:
1godz. 30min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.52 z 155 głosów)

Krupnik z grzybami i kurczakiem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Grzyby: zalewamy na noc ok. 3/4 szklanki ciepłej wody. Zostawiamy pod przykryciem.

  • 2.

    Wywar: udka zalewamy w garnku wodą (tak, by były tylko przykryte). Gotujemy na małym ogniu do miękkości, zbierając szumowiny. 

  • 3.

    Gotowanie zupy: udka wyjmujemy, a do gotującego się wywaru wrzucamy listek i ziarenka przypraw, pokrojone w paski grzyby (razem z wodą z moczenia) oraz włoszczyznę. Po ok. 5 min wkładamy też obrane i pokrojone w kostkę kartofle. Dolewamy więcej wody, aby składniki swobodnie pływały. Przykrywamy, zagotowujemy.

  • 4.

    Krupnik z grzybami i kurczakiem: na wrzącą zupę sypiemy kaszę, mieszamy i gotujemy do miękkości. Obieramy mięso z udek, wkładamy z powrotem do zupy. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, ew. przyprawą do zup.

Porady

Zobacz też: Lazania grzybowa

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA

Podobne przepisy