Ten krupnik został podkręcony dodatkiem grzybów, zakochacie się!
Fot. Artur Rogalski, styl. Anna Borowska
(średnia 4.52 z 155 głosów)
Grzyby: zalewamy na noc ok. 3/4 szklanki ciepłej wody. Zostawiamy pod przykryciem.
Wywar: udka zalewamy w garnku wodą (tak, by były tylko przykryte). Gotujemy na małym ogniu do miękkości, zbierając szumowiny.
Gotowanie zupy: udka wyjmujemy, a do gotującego się wywaru wrzucamy listek i ziarenka przypraw, pokrojone w paski grzyby (razem z wodą z moczenia) oraz włoszczyznę. Po ok. 5 min wkładamy też obrane i pokrojone w kostkę kartofle. Dolewamy więcej wody, aby składniki swobodnie pływały. Przykrywamy, zagotowujemy.
Krupnik z grzybami i kurczakiem: na wrzącą zupę sypiemy kaszę, mieszamy i gotujemy do miękkości. Obieramy mięso z udek, wkładamy z powrotem do zupy. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, ew. przyprawą do zup.
zupy, dania mięsne - zobacz inne inspiracje Dieta: mięsna - zobacz inne inspiracjePorady
Zobacz też: Lazania grzybowa
Komentarze