Pomysł na kotlety z gazetki Winiar.Tam były z grzybami.Ja zrobiłam z zasmażaną kwaszoną kapustą.
Składniki:
na ok.15 kotletów:
1 kg ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków
2 jajka
1 łyżeczka soli
ok.2,5 szklanki mąki (ew. trochę więcej, w zależności od odmiany ziemniaków)
olej do smażenia
nadzienie (ja użylam kapusty zasmażanej,wg. przepisu Pyzy na kapustę wigilijną: ale moze być farsz grzybowy, rybny, mięsny czy warzywny)
sos (ja użyłam grzybowego, ale przy farszu o mniej zdecydowanym smaku proponuję ostrzejszy) surówka lub mix sałat
Kotlety ziemniaczane z nadzieniem. - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Wystudzone ziemniaki, mąkę, sól i jajka wyrobić na jednolitą masę.Jeśli będzie się kleić mocno do rąk dosypać jeszcze mąki. Przygotować farsz,( ja już miałam gotowy). Odrywać kawałki ciasta, rozpłaszczać na dłoni, nakładać na środek farsz i formować kotlety, lekko spłaszczać.Jeśli ktoś nie ma czasu można zrobić bez farszu. Wkładać na rozgrzany olej i smażyć na złoto-brązowy kolor. Polać sosem i podawać z surówką. Kotlety są mięciutkie i smaczne.