Kotlety ziemniaczane z nadzieniem.

Pomysł na kotlety z gazetki Winiar.Tam były z grzybami.Ja zrobiłam z zasmażaną kwaszoną kapustą.

kotlety

Czas przygotowania:
90 min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Ocena:

(średnia 4.45 z 196 głosów)

Składniki:

  • na ok.15 kotletów:
  • 1 kg ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka soli
  • ok.2,5 szklanki mąki (ew. trochę więcej, w zależności od odmiany ziemniaków)
  • olej do smażenia
  • nadzienie (ja użylam kapusty zasmażanej,wg. przepisu Pyzy na kapustę wigilijną: ale moze być farsz grzybowy, rybny, mięsny czy warzywny)
  • sos (ja użyłam grzybowego, ale przy farszu o mniej zdecydowanym smaku proponuję ostrzejszy) surówka lub mix sałat

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Wystudzone ziemniaki, mąkę, sól i jajka wyrobić na jednolitą masę.Jeśli będzie się kleić mocno do rąk dosypać jeszcze mąki. Przygotować farsz,( ja już miałam gotowy). Odrywać kawałki ciasta, rozpłaszczać na dłoni, nakładać na środek farsz i formować kotlety, lekko spłaszczać.Jeśli ktoś nie ma czasu można zrobić bez farszu. Wkładać na rozgrzany olej i smażyć na złoto-brązowy kolor. Polać sosem i podawać z surówką. Kotlety są mięciutkie i smaczne.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy