Kotlety mielone z kaszą i warzywami w sosie

Proste i bardzo smaczne kotleciki mielone z dodatkiem kaszy i warzyw w pysznym sosie.

kotletydania mięsneSosy

Czas przygotowania:
40 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.5 z 182 głosów)

Składniki:

  • 250 g mięsa mielonego
  • 100 g kaszy jęczmiennej
  • pół marchewki
  • pół cukinii
  • ćwiartka kapusty pekińskiej
  • garść koperku
  • 1 jajko
  • 3 łyżki bułki tartej+ do obtoczenia
  • olej do smażenia
  • sól i pieprz
  • sos:
  • 2 szklanki wody lub bulionu
  • ok.15 pieczarek
  • 1 łyżka masła
  • sól i pieprz
  • 1 łyżeczka vegety
  • 3 łyżki mąki

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Kaszę ugotować wg instrukcji na opakowaniu.Marchewkę i cukinię zetrzeć na tarce. Kapuste posiekać drobno. Do mięsa dodać ugotowaną kaszę,warzywa i koperek. Przyprawić. Dodać jajko i bułkę tartą.
  • Wyrobić masę. Z masy ulepić kotlety i obtoczyć w bułce tartej. Smażyć z obu stron na złoto.
  • Do garnka włożyć masło i rozgrzać. Na rozgrzane masło wrzucić obrane i pokrojone w plasterki pieczarki.Chwilę podsmażyć. Dolać wode lub bulion. Przyprawić. Włożyć kotlety i dusić około 15 minut. Dodać mąkę rozmieszaną z odrobiną wody. I gotować jeszcze 10 minut.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy