KOTLETY MIELONE W SOSIE ŚMIETANOWYM (łatwe)

Ocena:

4.45 (202)

  • 30 min.
  • dla 4 osób
Szybkie i wydajne potrawy z mielonego mięsa ciągle pozostają jedzeniem bardzo popularnym i smacznym.

Składniki:

  • 400g mielonej wołowiny
  • 1/8l śmietany
  • 1 łyżka posiekanej pietruszki
  • 4 łyżki bułki tartej
  • sól
  • pieprz
  • SOS:
  • 1łyżka mąki
  • 1/4l kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 łyżka posiekanej pietruszki

Kotlety mielone w sosie śmietanowym (łatwe) - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Mielone mięso wymieszać ze śmietaną,tartą bułką ,posiekaną pietruszką,ewentualnie także ze startą cebulą.Doprawić solą i białym pieprzem.Przygotowaną masę mięsną podzielić na 8 kawałków i uformować kotlety.Na patelni o średniej temp.roztopić masło ,usmażyć kotlety z obu stron do uzyskania złocistej barwy .Do wytopionego tłuszczu wsypać mąkę,dodać paprykę,dobrze zamieszać i wlać kwaśną śmietanę.Pozwolić aby sos się zagotował i doprawić do smaku solą i pieprzem.Kotlety mielone włożyć do sosu i poddusić na wolnym ogniu.Gotowe danie ozdobić pietruszką.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne