Kotleciki ziemniaczane z boczkiem

Ocena:

4.42 (145)

  • 50 min.
  • dla 4 osób
moja rodzinka je uwielbia:)

Składniki:

  • 840 gram ugotowanych ziemniaków z dnia poprzedniego
  • 200 gram wędliny, np. wędzony boczek i kiełbasa lub parówki
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • Vegeta lub sól i pieprz zmielony do smaku
  • 3łyżki kaszy manny
  • 3łyżki bułki tartej, ilość zależy od wilgotności masy ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej
  • Bułka tarta do panierki
  • Olej do smażenia

Kotleciki ziemniaczane z boczkiem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Cebulę i wędlinę pokroić w kostkę, przesmażyć
  • Wystudzić i zemleć razem z ziemniakami.
  • Dodać pozostałe składniki , wymieszać doprawiając do smaku.
  • Formować kotlety, panierować w bułce i obsmażyć na rumiano.
  • Podać z barszczem czerwonym, sosem pieczarkowym oraz surówką. Ja miałam tylko sos czosnkowy, ale znacznie lepiej smakują z sosem pieczarkowym.
  • Z tej porcji wyszło 14 kotlecików
  • Bardzo syte i smaczne, smakiem przypominają popularną babkę ziemniaczaną
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne