Kotleciki ziemniaczane z boczkiem

moja rodzinka je uwielbia:)

dodany przez: Joanna 55 joanna_55

dania mięsne

Czas przygotowania:
50min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.42 z 145 głosów)

Składniki:

  • 840 gram ugotowanych ziemniaków z dnia poprzedniego
  • 200 gram wędliny, np. wędzony boczek i kiełbasa lub parówki
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • Vegeta lub sól i pieprz zmielony do smaku
  • 3łyżki kaszy manny
  • 3łyżki bułki tartej, ilość zależy od wilgotności masy ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej
  • Bułka tarta do panierki
  • Olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kotleciki ziemniaczane z boczkiem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Cebulę i wędlinę pokroić w kostkę, przesmażyć
  • Wystudzić i zemleć razem z ziemniakami.
  • Dodać pozostałe składniki , wymieszać doprawiając do smaku.
  • Formować kotlety, panierować w bułce i obsmażyć na rumiano.
  • Podać z barszczem czerwonym, sosem pieczarkowym oraz surówką. Ja miałam tylko sos czosnkowy, ale znacznie lepiej smakują z sosem pieczarkowym.
  • Z tej porcji wyszło 14 kotlecików
  • Bardzo syte i smaczne, smakiem przypominają popularną babkę ziemniaczaną

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy