Konfitura z borówki lesnej ,, bruszwicy’’

Doskonała do pieczywa, drobiu czy też smażonego sera Camembert

Dodany przez:

Konfitura z borówki lesnej ,, bruszwicy’’

Owocowe

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 3.67 z 6 głosów)

Składniki

  • I WERSJA
  • 3 litry borówek oczyszczonych
  • Około 0,70 dag cukru, tyle ile lubimy
  • Sok z cytryny do smaku
  • II WERSJA
  • borówka
  • miód naturalny do smaku

Przygotowanie

  1. I WERSJA:
  2. Borówki zalać wrzącą wodą i odstawić na około 15 minut, aby pozbyły się charakterystycznej goryczki.
  3. Następnie przecedzić i przełożyć do rondla z grubym dnem.
  4. Smażyć na wolnym ogniu dodając cukier i sok z cytryny do smaku.
  5. Smażymy mieszając aż do zgęstnienia. Należy zrobić test na zimnym talerzyku, jak dobrze zakrzepnie, gotowy.
  6. Wtedy przełożyć do słoiczków i pasteryzować ok. 15 minut.
  7. II WERSJA NA BEZPOŚREDNIE ZUŻYCIE:
  8. Borówki zaparzone i osączone zemleć, dosłodzić miodem i przełożyć do słoiczka.
  9. Przechowywać w lodówce.
  10. Doskonałe do pieczywa, drobiu czy też smażonego sera Camembert
przetwory cukier sok z cytryny borówka leśna
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze