Konfitura z borówki lesnej ,, bruszwicy’’

Doskonała do pieczywa, drobiu czy też smażonego sera Camembert

Przetwory

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.46 z 172 głosów)

Składniki:

  • I WERSJA
  • 3 litry borówek oczyszczonych
  • Około 0,70 dag cukru, tyle ile lubimy
  • Sok z cytryny do smaku
  • II WERSJA
  • borówka
  • miód naturalny do smaku

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • I WERSJA:
  • Borówki zalać wrzącą wodą i odstawić na około 15 minut, aby pozbyły się charakterystycznej goryczki.
  • Następnie przecedzić i przełożyć do rondla z grubym dnem.
  • Smażyć na wolnym ogniu dodając cukier i sok z cytryny do smaku.
  • Smażymy mieszając aż do zgęstnienia. Należy zrobić test na zimnym talerzyku, jak dobrze zakrzepnie, gotowy.
  • Wtedy przełożyć do słoiczków i pasteryzować ok. 15 minut.
  • II WERSJA NA BEZPOŚREDNIE ZUŻYCIE:
  • Borówki zaparzone i osączone zemleć, dosłodzić miodem i przełożyć do słoiczka.
  • Przechowywać w lodówce.
  • Doskonałe do pieczywa, drobiu czy też smażonego sera Camembert

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy