Knedle ze śliwkami

Po prostu pyszne!

PierogiKnedle

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Ocena:

(średnia 4.09 z 238 głosów)

Składniki:

  • Ciasto:
  • ½ kg ziemniaków
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 jajko
  • Nadzienie:
  • 12 mrożonych śliwek węgierek
  • 6 łyżeczek cukru
  • Do polania:
  • 100 g masła
  • 50 g rodzynek
  • 1 szczypta cynamonu
  • 1 szczypta cukru waniliowego
  • ½ łyżeczki cukru
  • 3 mrożone śliwki
  • 2 łyżki bułki tartej

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Ziemniaki ugotować, obrać, zmielić. Dodać mąkę i jajko, szybko zagnieść ciasto. Podzielić na 3 części. Z każdej zrobić wałek, odkrawać z niego porcje ciasta, formować z nich okrągłe, cienkie placuszki. Na środek każdego kłaść śliwkę, nasypać ½ łyżeczki cukru i zlepiać formując knedle. Gotować w osolonym wrzątku przez 4 minuty od wypłynięcia. Masło stopić na patelni, dodać rodzynki, posiekane śliwki i resztę składników. Smażyć przez 2 minuty. Polać knedle.
  • Smacznego!

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy