kluski_tlone_palone_prazuchy

Kluski tlone (palone), prażuchy

Ocena:

4.37 (180)

  • 1 godz. 20 min.
  • dla 5 osób
Popularne kluski szczególnie w okolicach chrzanowskich.

Składniki:

  • 2 szklanki maki
  • 0,5 litra wody
  • sól do smaku
  • smalec ze skwarkami do polania
  • kwaśne mleko do przepicia :)

Kluski tlone (palone), prażuchy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1. Mąkę wsypać do rondla i przez dłuższy czas ok. 1 godz. tlić, czyli rumienić na złoty kolor, na bardzo wolnym ogniu (uważać, żeby nie spalić), ciągle mieszając najlepiej drewnianą łyżką.
  • 2. Zrumienioną mąkę przesiać na sitku.
  • 3. Następnie znowu przełożyć mąkę do rondla i dalej tlić przez jeszcze 10 minut - również mieszać, żeby się nie przypaliło.
  • 4. Wszystko zalać osolonym wrzątkiem i przez chwilę trzymać na ogniu ciągle mieszając, aż do otrzymania jednolitej gładkiej, gęstej masy (wodę wlewać powoli, tyle ile mąka przyjmie, by masa nie była za rzadka).
  • 5. Masę należy nakładać małymi łyżeczkami na talerze (formułując w ten sposób niewielkie kluseczki).
  • 6. Podawać ze skwarkami, śmietaną lub kwaśnym mlekiem.
  • Smacznego!
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne