Kluski tlone (palone), prażuchy

Popularne kluski szczególnie w okolicach chrzanowskich.

Dodany przez:

Kluski tlone (palone), prażuchy

Pierogi, kluski i knedle

Czas przygotowania:
Porcje:
5 porcji
Ocena:

(średnia 3.71 z 7 głosów)

Składniki

  • 2 szklanki maki
  • 0,5 litra wody
  • sól do smaku
  • smalec ze skwarkami do polania
  • kwaśne mleko do przepicia :)

Przygotowanie

  1. 1. Mąkę wsypać do rondla i przez dłuższy czas ok. 1 godz. tlić, czyli rumienić na złoty kolor, na bardzo wolnym ogniu (uważać, żeby nie spalić), ciągle mieszając najlepiej drewnianą łyżką.
  2. 2. Zrumienioną mąkę przesiać na sitku.
  3. 3. Następnie znowu przełożyć mąkę do rondla i dalej tlić przez jeszcze 10 minut - również mieszać, żeby się nie przypaliło.
  4. 4. Wszystko zalać osolonym wrzątkiem i przez chwilę trzymać na ogniu ciągle mieszając, aż do otrzymania jednolitej gładkiej, gęstej masy (wodę wlewać powoli, tyle ile mąka przyjmie, by masa nie była za rzadka).
  5. 5. Masę należy nakładać małymi łyżeczkami na talerze (formułując w ten sposób niewielkie kluseczki).
  6. 6. Podawać ze skwarkami, śmietaną lub kwaśnym mlekiem.
  7. Smacznego!
woda obiad kolacja sól mąka
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze