Kiszona kapusta sałatkowa

Przepis na kiszoną kapustę.

dodany przez: mojegotowanie

Przetwory kapusta kiszona

Czas przygotowania:
1godz. 30min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Ocena:

(średnia 4.42 z 176 głosów)


Składniki:

  • 2 kg białej kapusty
  • 1–2 marchewki
  • 2 łyżki soli
  • łyżeczka ziaren ziela angielskiego (można
  • wymienić na kminek)
  • łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
  • 3–4 liście laurowe

Sposób przygotowania:

Kroki przygotowania:

  • Kapustę cienko szatkujemy, obraną marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wszystkie składniki wkładamy do dużej plastikowej miski i dokładnie mieszamy. Przykrywamy, zostawiamy na 1 godz., aby kapusta puściła sok. Ponownie mieszamy. Bierzemy po garści, odciskamy sok i pakujemy do słoików, dokładnie ubijając. Zamykamy, odstawiamy w chłodne, ciemne miejsce. Po 2 tyg. kapusta jest gotowa.

Porady

Przepis na kapustę kiszoną do sałatek i nie tylko to porcja pyszności dla całej rodziny. Najlepiej od razu zrobić podwójną porcję. Do przygotowania przetworów i dań, w których wymagane jest szatkowanie produktów, polecamy odpowiedni sprzęt do kuchni.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy