Kanapki na ciepło

Kromki chleba ze zasmażanym jajkiem i z szynką

chlebSzynkiPrzekąski

Czas przygotowania:
15 min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Ocena:

(średnia 4.52 z 170 głosów)

Składniki:

  • chleb 4 kromki
  • jajka 2 sztuki
  • szynka 1 plaster
  • żółty ser wg uznania
  • olej wg uznania
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • szczypiorek do dekoracji

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki wykonania:

  • Kromki chleba cienko smarujemy masłem.plaster szynki kroimy na pół . Na końcu dwóch kromek kładziemy przekrojoną szynkę. Posypujemy częścią startego sera. Przykrywamy drugą kromką. W końcu kanapki, gdzie nie ma szynki mała szklaneczką wycinamy otwory w obydwu kromkach. Na patelni rozgrzewamy trochę oleju i kładziemy podwójne kanapki. Opiekamy po jednej stronie. Przewracamy na drugą stronę. W otwory w kanapkach wbijamy jajka. Oprószyć solą i pieprzem. Przykrywamy pokrywką i smażyć do ścięcia jajek. Gorące kanapki posypujemy resztą startego sera. Jajko posypujemy szczypiorkiem.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy