Na patelni rozgrzać masło, wrzucić cebulę, zeszklić, włożyć pokrojone grzyby i smażyć 2-3 min, mieszając. Oprószyć solą i pieprzem.
Szpinak umyć, włożyć do garnka, podlać odrobiną wody, dusić pod przykryciem kilka minut. Odcedzić, odcisnąć, posiekać.
Posiekany szpinak włożyć do miski, dodać podsmażone grzyby, śmietanę, twarożek, jajka i posiekaną zieleninę. Dokładnie wymieszać, przyprawić solą i pieprzem.
Ciastem wyłożyć podłużną natłuszczoną formę tak, by brzegi ciasta wystawały nieco ponad brzegi. Na dno nałożyć połowę masy grzybowej, wcisnąć do połowy borowiki, przykryć resztą masy. Wyrównać, założyć brzegi ciasta, dokładnie je zlepić. Wierzch posmarować roztrzepanym żołtkiem.
Ew. udekorować wierzch okrawkami ciasta. Piec ok. 40 minut w temp. 200 C.
Komentarze