Hiszpańska ziemniaczana sałatka z tuńczykiem

Przepisy na sałatki - hiszpańska ziemniaczana sałatka z tuńczykiem

Sałatkisałatka ziemniaczana

Czas przygotowania:
35 min.
Kalorie:
645 kcal
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.53 z 178 głosów)

Składniki:

  • 3 kolorowe papryki (czerwona, żółta i pomarańczowa)
  • 70 dag młodych ziemniaków
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • jajko na twardo
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 pomidory
  • 5 dag filetów anchois
  • 20 dag tuńczyka w oleju
  • cebula cukrowa
  • 5–8 dag czarnych oliwek

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Przepisy na sałatki:
  • Papryki  opiec  w  piekarniku,  pozbawić  skóry i gniazd nasiennych, pokroić w plastry. Ziemniaki wyszorować i ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, wystudzić. Pokroić na połówki.
  • Oliwę wymieszać z sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Natkę pietruszki zmiksować z jajkiem i obranym czosnkiem,  po  chwili  dolać  oliwę  z  sokiem  cytrynowym. Pomidory sparzyć, obrać i pokroić w plastry.
  • Na półmisku układać pomidory, paprykę, fileciki anchois, osączone kawałki tuńczyka, krążki cebuli i ziemniaki. Polać sosem, przybrać oliwkami i podawać z pieczywem.
  • Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  • Zamów Newsletter MojeGotowanie.pl!

Kalorie: 645

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy