Przepisy na sałatki - hiszpańska ziemniaczana sałatka z tuńczykiem
Składniki:
3 kolorowe papryki (czerwona, żółta i pomarańczowa)
70 dag młodych ziemniaków
4 łyżki oliwy
2 łyżki soku z cytryny
sól
pieprz
1/2 pęczka natki pietruszki
jajko na twardo
2 ząbki czosnku
2 pomidory
5 dag filetów anchois
20 dag tuńczyka w oleju
cebula cukrowa
5–8 dag czarnych oliwek
Hiszpańska ziemniaczana sałatka z tuńczykiem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Przepisy na sałatki:
Papryki opiec w piekarniku, pozbawić skóry i gniazd nasiennych, pokroić w plastry. Ziemniaki wyszorować i ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, wystudzić. Pokroić na połówki.
Oliwę wymieszać z sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Natkę pietruszki zmiksować z jajkiem i obranym czosnkiem, po chwili dolać oliwę z sokiem cytrynowym. Pomidory sparzyć, obrać i pokroić w plastry.
Na półmisku układać pomidory, paprykę, fileciki anchois, osączone kawałki tuńczyka, krążki cebuli i ziemniaki. Polać sosem, przybrać oliwkami i podawać z pieczywem.
Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!