Gyros wieprzowy

Dla miłosników gyrosa

dania mięsnegyrosgulasz

Czas przygotowania:
180 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.51 z 162 głosów)

Składniki:

  • 1/2 kg chudego mięsa wieprzowego
  • 2 cebule
  • przyprawa do gyrosa
  • olej

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Mieso pokroić na równe, niezbyt duże kawałki (jak na gulasz), obficie posypać przyprawą do gyrosa, tak żeby dokładnie oblepiła mięso, odstawić do lodówki na 2-3 godziny. Na dużej patelni rozgrzać olej i partiami wrzucać mięso (jeśli wrzucimy wszystko naraz mięso może puścić sok i zamiast sie smażyc to będzie się dusić). Smażyć je do miękkosci, na niezbyt dużym ogniu, często mieszając żeby się nie przypaliło. Cebule obrać i pokroić w piórka, dodać do mięsa pod koniec smażenia. Danie jest gotowe jak cebula będzie zeszklona.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy

Główne składniki: