Robiłem golonka na różne sposoby - ale pieczone w piekarniku lubię najbardziej.
Składniki:
6 małych golonek ( przednich )
1 duża marchewka
½ selera ( korzeń )
½ pietruszki ( korzeń )
1 średnia cebula
4 ząbki czosnku
czosnek ( proszek )
2 gałązki rozmarynu ( posiekać )
1 liść laurowy ( połamać )
4 ziarenka ziela angielskiego
przyprawa kucharek
majeranek
słodka papryka ( w proszku )
ostra papryka ( w proszku )
przyprawy: sól / pieprz
Golonka bez skóry z majerankiem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
► Golonka umyć, wytrzeć do sucha papierowym ręcznikiem i usunąć skórę ( ja kupiłem już bez skóry ). Warzywa obrać, umyć i pokroić: korzeń selera i pietruszki w dużą kostkę, marchewkę w słubki, cebulę w piórka i czosnek wzdłuż przepołowić.
► Mięso natrzeć solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką, posypać kucharkiem, czosnkiem w proszku, majerankiem i odstawić na 2 godziny, a najlepiej na całą noc do lodówki, żeby zioła i przyprawy mogły oddać aromat mięsu.
► Tak przygotowane golonka ułożyć w naczyniu żaroodpornym, pomiędzy mięso umieścić przygotowane warzywa, dodać ziele angielskie, liść laurowy i posiekany rozmaryn.
► W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 210C, golonka włożyć do nagrzanego piekarnika i piec na początku około 10 - 20 minut w 210C / Termoobieg /. gdy mięso z wierzchu jest wystarcząjaco przypieczone, obniżyć temperaturę do 180C / Termoobieg / ciągle podlewając powstałym sosem. Pod koniec pieczenia przykryć mięso folią aluminiową by mięso się nie spiekło, doszło i było miękkie.