Eskalopki z kurczaka z pieczarkami w sosie śmietanowym

Szybkie smaczne danie z piersi kurczaka.

dania mięsnesos śmietanowy

Czas przygotowania:
30 min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Ocena:

(średnia 4.56 z 190 głosów)

Składniki:

  • 2 filety drobiowe,
  • 2 łyżki oleju,
  • ½ szklanka śmietanki słodkiej 18 %,
  • ½ szklanki wody
  • 1 łyżka masła,
  • szczypta soli
  • mąka
  • 1 mini kostka czosnkowa Knorra
  • szczypta papryki mielonej
  • szczypta pieprzu mielonego
  • 4 duże pieczarki
  • przyprawa ziołowa wg uznania ( ja używam niewielka ilość sosu sałatkowego ,,Zioła ogrodowe „ Knorra )

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Filety drobiowe lekko rozpłaszczyć ( tłuczkiem do mięs lub dłonią ).Posolić , popieprzyć , posypać papryką . Oprószyć mąka .Strząsnąć jej nadmiar .Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć mięso na rumiano z obu stron .Zdjąć z patelni. Na pozostałym tłuszczu usmażyć na rumiano pokrojone w plasterki pieczarki. Dodać eskalopki. Wlać wodę i śmietankę .Dołożyć masło. Dusić na małym gazie 10 minut .Doprawić sos do smaku ziołami i mini kostką czosnkową ( nie rozkruszać od razu całej tylko dodawać po trochę do smaku )- sos powinien zgęstnieć i odparować o połowę .
  • Podawać z ryżem na sypko .

Porady

Zobacz też: Eskalopki cielęce w sosie pomidorowym

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy