Eskalopki z kurczaka z pieczarkami w sosie śmietanowym

Szybkie smaczne danie z piersi kurczaka.

Dodany przez:

Eskalopki z kurczaka z pieczarkami w sosie śmietanowym

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
2 porcji
Ocena:

(średnia 4.33 z 3 głosów)

Składniki

  • 2 filety drobiowe,
  • 2 łyżki oleju,
  • ½ szklanka śmietanki słodkiej 18 %,
  • ½ szklanki wody
  • 1 łyżka masła,
  • szczypta soli
  • mąka
  • 1 mini kostka czosnkowa Knorra
  • szczypta papryki mielonej
  • szczypta pieprzu mielonego
  • 4 duże pieczarki
  • przyprawa ziołowa wg uznania ( ja używam niewielka ilość sosu sałatkowego ,,Zioła ogrodowe „ Knorra )

Przygotowanie

  1. Filety drobiowe lekko rozpłaszczyć ( tłuczkiem do mięs lub dłonią ).Posolić , popieprzyć , posypać papryką . Oprószyć mąka .Strząsnąć jej nadmiar .Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć mięso na rumiano z obu stron .Zdjąć z patelni. Na pozostałym tłuszczu usmażyć na rumiano pokrojone w plasterki pieczarki. Dodać eskalopki. Wlać wodę i śmietankę .Dołożyć masło. Dusić na małym gazie 10 minut .Doprawić sos do smaku ziołami i mini kostką czosnkową ( nie rozkruszać od razu całej tylko dodawać po trochę do smaku )- sos powinien zgęstnieć i odparować o połowę .
  2. Podawać z ryżem na sypko .

Wskazówki

Zobacz też: Eskalopki cielęce w sosie pomidorowym

mięso obiad pieczarki pierś z kurczaka sos smietanowy eskalopki
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze