Drożdżowa strucla z jagodami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Drożdże rozpuść z połową mleka ,łyżką cukru i mąki zostaw do wyrośnięcia
Jagody opłukane i osuszone posyp cukrem.
Mąkę wymieszaj z rozczynem dodaj mleko z rozpuszczonym cukrem dodaj sól oraz roztopione wystudzone masło całość wyrób tak aby odchodziło ciasto od ręki ./wyrabiam robotem szybko i mniej męczące ;)/
Ciasto zostawiam przykryte ściereczką do wyrośnięcia na około pół godziny może trochę więcej.
Następnie dzielę na dwie kule rozwałkowuję na około 1 cm wysypuję na nie jagody wymieszane z cukrem i 1 łyżką mąki ziemniaczanej zwijam jak rulon .
Ciasto układam na wysmarowanej blaszce smaruję roztrzepanym jajkiem posypuję kruszonką piekę w 170 stopniach 30-35 minut.
Komentarze