DROŻDŻOWA STRUCLA Z JAGODAMI

Pyszne i szybkie ciasto .

Dodany przez:

Ciasta i desery

Ocena:

(średnia 3.5 z 6 głosów)

Składniki

  • 50 dag mąki
  • 10 dag masła
  • 2 jajka
  • 200 ml mleka
  • 7 dag cukru
  • szczypta soli
  • jajko do posmarowania
  • jagody 50 dag można więcej
  • KRUSZONKA
  • 12 łyżek masła schłodzonego
  • 12 łyżek mąki
  • 8 łyżek cukru

Przygotowanie

  1. Drożdże rozpuść z połową mleka ,łyżką cukru i mąki zostaw do wyrośnięcia
  2. Jagody opłukane i osuszone posyp cukrem.
  3. Mąkę wymieszaj z rozczynem dodaj mleko z rozpuszczonym cukrem dodaj sól oraz roztopione wystudzone masło całość wyrób tak aby odchodziło ciasto od ręki ./wyrabiam robotem szybko i mniej męczące ;)/
  4. Ciasto zostawiam przykryte ściereczką do wyrośnięcia na około pół godziny może trochę więcej.
  5. Następnie dzielę na dwie kule rozwałkowuję na około 1 cm wysypuję na nie jagody wymieszane z cukrem i 1 łyżką mąki ziemniaczanej zwijam jak rulon .
  6. Ciasto układam na wysmarowanej blaszce smaruję roztrzepanym jajkiem posypuję kruszonką piekę w 170 stopniach 30-35 minut.
mąka jagody mleko
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze