Lekko słodkie, ale i pachnące zielem angielskim i cebulką śledzie Bismarck zasmakują nawet tym, którzy nie przepadają za tymi rybami. Sprawdźcie sami!
Fot. Artur Rogalski, styl. Anna Borowska
(średnia 4.49 z 154 głosów)
Śledzie czyścimy: odcinamy głowy, płetwy i ogony, usuwamy ości. Albo dzielimy na płaty i zwijamy, albo tniemy na dzwonka, układamy w słoju.
Cebule i marchewki obieramy, kroimy w plasterki, mieszamy razem z resztą składników i gotujemy marynatę (doprawiamy do smaku, klasyczne śledzie Bismarck są lekko słodkawe). Przygotowane śledzie zalewamy zimną marynatą, zakręcamy, odstawiamy do lodówki na 2–4 dni.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 12/2017
dania z ryb, przystawki - zobacz inne inspiracjePorady
Zobacz przepis: sałatka śledziowa
Komentarze