DOMOWA MIELONKA

PYSZNA DOMOWA MIELONKA. COŚ ODMIENNEGO, GDY MAMY JUŻ DOŚĆ SKLEPOWYCH WĘDLIN.

dodany przez: ewa zychewicz ewa_zychewicz

przetwory

Czas przygotowania:
30min.
Dla ilu osób:
dla 10 osób
Ocena:

(średnia 4.46 z 154 głosów)

Składniki:

  • 5 kg mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 główka czosnku
  • sól
  • pieprz
  • woda

Sposób przygotowania:

  • gotowanie

Posiłek:

Domowa mielonka - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Mięso mielimy, czosnek przeciskamy przez praskę, solimy, pieprzymy i wlewamy ok. 1.5 litra zimnej wody. Wodę dodajemy, aby nasza mielonka nie była za sucha i po pasteryzacji utworzyła się galaretka. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, układamy do słoików tak, aby nie było przerw,( mięso musi być dobrze ubite w słoiku). Pasteryzujemy ok. 40 minut od zagotowania i ok. 20 minut od zagotowania dnia następnego o tej samej godzinie. Jeżeli chcemy szybko spożyć nasze mielonki to możemy pasteryzację wydłużyć do 50 minut i gotować tylko raz.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy

Główne składniki: