Czerwona pasta z salami

Ocena:

4.53 (166)

  • 40 min.
  • dla 1 osoby
Przepis na pastę z suszonych pomidorów.

Składniki:

  • 10 dag suszonych na słońcu pomidorów
  • 7 łyżek oliwy
  • 5 dag salami w kawałku
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 ml czerwonego wina
  • mała garść oregano
  • duża garść bazylii
  • 3 łyżki soku pomidorowego
  • 5 dag pecorino lub parmezanu
  • sól
  • pieprz

Czerwona pasta z salami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Pomidory drobno siekamy, przekładamy do garnka, zalewamy oliwą i podgrzewamy na wolnym ogniu. Gdy zaczną mięknąć, dodajemy posiekane lub starte na tarce salami i posiekany czosnek. Podlewamy połową wina
  • i dosypujemy posiekane oregano i bazylię. Dusimy na wolnym ogniu, dolewamy resztę wina i sok pomidorowy. Całość bardzo dokładnie miksujemy i stopniowo dosypujemy starty ser. Mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem. W razie potrzeby możemy rozrzedzić wodą, winem lub oliwą. Pastę podajemy ze świeżym chlebem na zakwasie lub z grzankami. Przyda się również jako dodatek do mięsa lub makaronu.
  • Zobacz podobne przepisy :  Pomidory suszone z kaparami i anchois
  • Tartaletki z trzema serami
  • Roladki warzywne
  • Faszerowane pomidory
  • Pieczarki faszerowane
  • Ślimaczki z cukinią
  • Torta salata
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne