Cytrynka

Ocena:

4.43 (199)

  • 1 godz. 40 min.
Ciasto bardzo delikatne i lekkie jak piórko...

Składniki:

  • Biszkopt:
  • 5 jajek,
  • szkl. cukru,
  • szkl. mąki pszennej.
  • Krem budyniowy:
  • 2 szkl. wody,
  • 2 cytryny,
  • szkl. cukru,
  • 2 jajka,
  • duży budyń waniliowy.
  • Krem śmietanowy:
  • 2 łyżki żelatyny,
  • 1/2 l śmietany kremówki,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • Dodatkowo:
  • 2 paczki herbatników,
  • cytryna,
  • 3/4 szkl. wody.
  • Lukier:
  • sok z 1 cytryny,
  • 10 dag cukru pudru.

Cytrynka - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1. Białka ubić z cukrem, dodać żółtka. Łyżką wymieszać z mąką. Blachę o wym. 25x36 cm wyłożyć papierem i natłuścić. Wylać ciasto. Piec ok. 25 min w temp. 170st. Po upieczeniu szybko przewrócić ciasto na drugą stronę.
  • 2. 1 1/2 szkl. wody zagotować z sokiem i startą skórką z cytryn oraz cukrem. Do 1/2 szkl. wody wsypać budyń i rozkłócone jajka, dobrze wymieszać. Wlać do wrzącej wody z sokiem i ugotować budyń. Gorący wylać na biszkopt.
  • 3. Żelatynę rozpuścić w 1/2 szkl. zimnej wody, dolać wodę, tyle, by była pełna szklanka. Zagotować, dokładnie rozmieszać, aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Przestudzić. Śmietanę ubić z pudrem, dodać żelatynę. Wylać na ciasto. Schłodzić.
  • 4. Wodę zmieszać z sokiem wyciśniętym z cytryny. Maczać w masie herbatniki i układać na kremie śmietanowym.
  • 5. Sok z cytryny rozprowadzić z cukrem pudrem i równo polukrować herbatniki. Włożyć do lodówki.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne