Ciasto z budyniem

Banalnie proste w zrobieniu ciasto, jednakże bardzo, ale to bardzo smaczne.

Dodany przez:

Ciasto z budyniem

Ciasta i desery

Czas przygotowania:
Porcje:
23 porcji
Ocena:

(średnia 4.2 z 5 głosów)

Składniki

  • Ciasto+budyń:
  • 3 jajka
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 torebki budyniu (smak wg uznania)
  • 2,5-3 szklanki mleka
  • ok. 15 herbatników (ilość taka, aby przykryła cały wierzch ciasta)
  • Polewa:
  • 1/3 kostki margaryny
  • 4 czubate łyżki cukru pudru
  • czubata łyżka kakao łyżka wody
  • LUB DWIE GOTOWE POLEWY CZEKOLADOWE

Przygotowanie

  1. Jajka rozbić. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Wciąż ubijając wsypać cukier, dodać żółtka, mąkę oraz proszek do pieczenia. Chwilę miksować do uzyskania jednolitej masy. Wylać na wysmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tartą blaszkę. Piec 30 minut w temp. 180 stopni Celsjusza. Ciasto po upieczeniu odstawić do ostygnięcia. Budynie ugotować wg przepisu na opakowaniu, dodając mniej mleka, tzn. 2,5-3 szklanki, tak żeby był bardziej gęsty. Wylać na ostudzone ciasto i przykryć herbatnikami. Polewę zrobić łącząc wszystkie składniki na polewę i podgrzewając. Ciepłą polewą polać ciasto. Odstawić do ostygnięcia
deser mąka budyń herbatniki polewa mleko
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze