Ciasto wiśniowe w formie piramidy

Wytrawny smak wiśni dobrze sprawdza się w ciastach. Ten przepis wymaga nieco precyzji, ale efekt jest tego wart.

Dodany przez:

Ciasta owocowe

Czas przygotowania:
Porcje:
16 porcji
Ocena:

(średnia 3 z 1 głosów)

Składniki

  • 45 dag wiśni, wydrylowanych
  • 10 dag miałkiego cukru
  • łyżka ekstraktu wanilii
  • 25 dag miękkiego masła
  • szczypta soli
  • 22,5 dag cukru pudru
  • 20 dag kwaśnej śmietany
  • 35–45 dag mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • Krem i dekoracja:
  • 800 ml śmietany kremówki 36%
  • 5 łyżek cukru pudru
  • łyżka cukru waniliowego
  • 10 dag gorzkiej czekolady z chili lub bez

Przygotowanie

  1. Wiśnie przesypujemy cukrem i mieszamy z wanilią. Odstawiamy na 1 godz. Masło ucieramy z solą na krem. Powoli dosypujemy cukier i dalej ucieramy. Dodajemy śmietanę i mąkę z proszkiem do pieczenia. Zagniatamy. Owijamy folią, trzymamy w lodówce min. 2 godz.
  2. Ciasto dzielimy na 15 części, każdą rozwałkowujemy na prostokąt o wym. ok. 20 x 7 cm. Na środku każdego takiego prostokąta kładziemy po ok. 10 wiśni, zlepiamy nad nimi boki ciasta, tworząc rulon. Przekładamy je zlepieniem do dołu na blachę przykrytą pergaminem. Wstawiamy na 15–20 min do piekarnika rozgrzanego do temp. 200ºC. Studzimy.
  3. Zimną kremówkę ubijamy na krem z cukrem pudrem i waniliowym. 5 upieczonych rulonów układamy na paterze obok siebie, w niewielkiej odległości, pokrywamy warstwą bitej śmietany, kładziemy 4 rulony, przykrywamy śmietaną, następnie 3 i śmietanę, oraz 2 i 1 i śmietanę, tworząc piramidę.
  4. Wierzch piramidy oprószamy startą czekoladą. Wstawiamy do lodówki na 3 godz. Kroimy na duże trójkąty.
  5. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 7/2018

Wskazówki

Wariant dla dorosłych: wiśnie macerujemy w brandy, wanilii i cukrze.

deser ciasto wiśnia ciasto owocowe ciasto wiśniowe
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze