Ciasto wiśniowe w formie piramidy

Ocena:

4.48 (161)

  • 1 godz. 10 min.
  • dla 5 osób
  • średni

Wytrawny smak wiśni dobrze sprawdza się w ciastach. Ten przepis wymaga nieco precyzji, ale efekt jest tego wart.

Składniki:

  • wiśnie  500 g

  • cukier drobny  100 g

  • ekstrakt waniliowy  15 ml

  • masło  250 g

  • sól  3 g

  • cukier puder  285 g

  • kwaśna śmietana  200 g

  • mąka  400 g

  • proszek do pieczenia  5 g

  • śmietana 36%  800 ml

  • cukier waniliowy  15 g

  • gorzka czekolada  100 g

Ciasto wiśniowe w formie piramidy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Wiśnie przesypujemy cukrem i mieszamy z wanilią. Odstawiamy na 1 godz. Masło ucieramy z solą na krem. Powoli dosypujemy cukier i dalej ucieramy. Dodajemy śmietanę i mąkę z proszkiem do pieczenia. Zagniatamy. Owijamy folią, trzymamy w lodówce min. 2 godz.

  • Krok 2:

    Ciasto dzielimy na 15 części, każdą rozwałkowujemy na prostokąt o wym. ok. 20 x 7 cm. Na środku każdego takiego prostokąta kładziemy po ok. 10 wiśni, zlepiamy nad nimi boki ciasta, tworząc rulon. Przekładamy je zlepieniem do dołu na blachę przykrytą pergaminem. Wstawiamy na 15–20 min do piekarnika rozgrzanego do temp. 200ºC. Studzimy.

  • Krok 3:

    Zimną kremówkę ubijamy na krem z cukrem pudrem (225 g) i waniliowym. 5 upieczonych rulonów układamy na paterze obok siebie, w niewielkiej odległości, pokrywamy warstwą bitej śmietany, kładziemy 4 rulony, przykrywamy śmietaną, następnie 3 i śmietanę, oraz 2 i 1 i śmietanę, tworząc piramidę.

  • Krok 4:

    Wierzch piramidy oprószamy startą czekoladą. Wstawiamy do lodówki na 3 godz. Kroimy na duże trójkąty.

    Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 7/2018

Porady

Wariant dla dorosłych: wiśnie macerujemy w brandy, wanilii i cukrze. Zobacz też: strucla wiśniowa

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne