Fot. Artur Rogalski, styl. Anna Borowska
4.48 (161)
Wytrawny smak wiśni dobrze sprawdza się w ciastach. Ten przepis wymaga nieco precyzji, ale efekt jest tego wart.
wiśnie 500 g
cukier drobny 100 g
ekstrakt waniliowy 15 ml
masło 250 g
sól 3 g
cukier puder 285 g
kwaśna śmietana 200 g
mąka 400 g
proszek do pieczenia 5 g
śmietana 36% 800 ml
cukier waniliowy 15 g
gorzka czekolada 100 g
Wiśnie przesypujemy cukrem i mieszamy z wanilią. Odstawiamy na 1 godz. Masło ucieramy z solą na krem. Powoli dosypujemy cukier i dalej ucieramy. Dodajemy śmietanę i mąkę z proszkiem do pieczenia. Zagniatamy. Owijamy folią, trzymamy w lodówce min. 2 godz.
Ciasto dzielimy na 15 części, każdą rozwałkowujemy na prostokąt o wym. ok. 20 x 7 cm. Na środku każdego takiego prostokąta kładziemy po ok. 10 wiśni, zlepiamy nad nimi boki ciasta, tworząc rulon. Przekładamy je zlepieniem do dołu na blachę przykrytą pergaminem. Wstawiamy na 15–20 min do piekarnika rozgrzanego do temp. 200ºC. Studzimy.
Zimną kremówkę ubijamy na krem z cukrem pudrem (225 g) i waniliowym. 5 upieczonych rulonów układamy na paterze obok siebie, w niewielkiej odległości, pokrywamy warstwą bitej śmietany, kładziemy 4 rulony, przykrywamy śmietaną, następnie 3 i śmietanę, oraz 2 i 1 i śmietanę, tworząc piramidę.
Wierzch piramidy oprószamy startą czekoladą. Wstawiamy do lodówki na 3 godz. Kroimy na duże trójkąty.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 7/2018
Porady
Wariant dla dorosłych: wiśnie macerujemy w brandy, wanilii i cukrze. Zobacz też: strucla wiśniowa