Ciasto czekoladowo-buraczane z figami

Czekolada w połączeniu z burakami? Zróbcie, spróbujcie - na pewno nie pożałujecie.

ciasto czekoladowe

Czas przygotowania:
135 min.
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Ocena:

(średnia 4.51 z 180 głosów)

Składniki:

  • 3 średnie buraki (ok. 30 dag)
  • 3 duże jajka
  • 30 dag cukru pudru
  • 250 ml oleju roślinnego
  • 7,5 dag kakao w proszku
  • 25 dag mąki
  • 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • na nadzienie:
  • 10 dag masła, ogrzanego do temperatury pokojowej
  • 20 dag cukru pudru, przesianego + dodatkowo do oprószenia
  • 2 i 1/2 łyżki kakao w proszku
  • 2 łyżki zimnego mleka
  • 6–8 świeżych fig
  • 2 łyżki dżemu figowego
  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • łyżka masła

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Buraki gotujemy w skórce do miękkości.
  • Odcedzamy, studzimy, obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C.
  • Dwie tortownice o śr. 20 cm smarujemy masłem i wykładamy pergaminem.
  • Jajka miksujemy z cukrem i olejem.
  • Dodajemy starte buraki i kakao, dokładnie mieszamy.
  • Wsypujemy, przesiewając mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia, mieszamy.
  • Ciasto dzielimy na połowy i przekładamy do przygotowanych form.
  • Pieczemy przez ok. 35 min, aż będzie sprężyste w dotyku. Wyjmujemy z piekarnika, zostawiamy w formach na 15 min, następnie delikatnie wyjmujemy i studzimy na kratce.
  • Na nadzienie:
  • masło ucieramy z cukrem i kakao, po czym skrapiamy mlekiem i dalej ucieramy na gładki krem (możemy ew. dodać trochę więcej mleka, jeśli konsystencja ma być luźniejsza).
  • Gdy ciasta są zupełnie zimne, układamy je płaską stroną do góry. Na jednym rozsmarowujemy krem i układamy kilka plasterków świeżych fig, a na drugim dżem figowy. Składamy razem.
  • Wierzch polewamy stopioną w kąpieli wodnej czekoladą wymieszaną z masłem i układamy plastry świeżych fig.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" 9/2017

Porady

Zobacz też: Domowa pizza z figami i serem kozim

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy