Ciasto czekoladowo-buraczane z figami
Ciasto czekoladowo-buraczane z figami - Przepis na Ciasto czekoladowo-buraczane z figamiCzekolada w połączeniu z burakami? Zróbcie, spróbujcie - na pewno nie pożałujecie.

fot i stylizacja. Miód Malina Studio
ciasto czekoladowe
- Czas przygotowania:
- 135 min.
- Dla ilu osób:
- dla 8 osób
Ocena:
(średnia 4.51 z 180 głosów)
Składniki:
- 3 średnie buraki (ok. 30 dag)
- 3 duże jajka
- 30 dag cukru pudru
- 250 ml oleju roślinnego
- 7,5 dag kakao w proszku
- 25 dag mąki
- 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- na nadzienie:
- 10 dag masła, ogrzanego do temperatury pokojowej
- 20 dag cukru pudru, przesianego + dodatkowo do oprószenia
- 2 i 1/2 łyżki kakao w proszku
- 2 łyżki zimnego mleka
- 6–8 świeżych fig
- 2 łyżki dżemu figowego
- tabliczka gorzkiej czekolady
- łyżka masła
Sposób przygotowania:
Kroki wykonania:
- Buraki gotujemy w skórce do miękkości.
- Odcedzamy, studzimy, obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C.
- Dwie tortownice o śr. 20 cm smarujemy masłem i wykładamy pergaminem.
- Jajka miksujemy z cukrem i olejem.
- Dodajemy starte buraki i kakao, dokładnie mieszamy.
- Wsypujemy, przesiewając mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia, mieszamy.
- Ciasto dzielimy na połowy i przekładamy do przygotowanych form.
- Pieczemy przez ok. 35 min, aż będzie sprężyste w dotyku. Wyjmujemy z piekarnika, zostawiamy w formach na 15 min, następnie delikatnie wyjmujemy i studzimy na kratce.
- Na nadzienie:
- masło ucieramy z cukrem i kakao, po czym skrapiamy mlekiem i dalej ucieramy na gładki krem (możemy ew. dodać trochę więcej mleka, jeśli konsystencja ma być luźniejsza).
- Gdy ciasta są zupełnie zimne, układamy je płaską stroną do góry. Na jednym rozsmarowujemy krem i układamy kilka plasterków świeżych fig, a na drugim dżem figowy. Składamy razem.
- Wierzch polewamy stopioną w kąpieli wodnej czekoladą wymieszaną z masłem i układamy plastry świeżych fig.
- Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" 9/2017
Porady
Zobacz też: Domowa pizza z figami i serem kozim
Podobne przepisy
Czas przygotowania:
90 min.

Ciasto z świeżymi figami i kremem waniljowym
Ciasto z figami
Czas przygotowania:
90 min.

Pyszne, mocno czekoladowe ciasto, w którym znajdują się także buraczki, jednak są one niewyczuwalne.
Czekoladowe ciasto buraczane
Czas przygotowania:
60 min.

kokos i czekolada coz wiecej wymagac...:)
Ciasto czekoladowo-kokosowe
Czas przygotowania:
50 min.

Bardzo proste i smaczne:)
Ciasto czekoladowo - orzechowe
Czas przygotowania:
90 min.

Ciasto czekoladowo-makowe
Ciasto czekoladowo-makowe
Czas przygotowania:
60 min.

Przepis na terrine - Terrina z figami
Terrina z figami
Czas przygotowania:
60 min.

Szybkie i smaczne ciasto :)
CIASTO CZEKOLADOWO – ORZECHOWE
Czas przygotowania:
40 min.

Ciasto bez pieczenia, a w dodatku ciasto wegańskie? Mamy taki prosty przepis. Słodki spód z orzechów, daktyli, krem z nerkowców i apetyczne plastry fig. Gotowe ciasto wegańskie zniknie błyskawicznie!
Ciasto wegańskie z figami, bez pieczenia
Czas przygotowania:
60 min.

upiekłam go z przepisu Violast z P.P. Bardzo polecam, jest pyszne.