Co na obiad? Może regionalne cepeliny - ziemniaczane pyszności z mięsnym farszem. Cepeliny robię z ziemniaków gotowanych i surowych, a farsz do nich z łopatki wieprzowej.
Mięso płuczemy, mielimy w maszynce do mięsa. Cebulę, marchew obieramy, trzemy na tarce o najmniejszych (jak na placki ziemniaczane) oczkach.
Bułkę moczymy w mleku i odciskamy. Wszystko razem mieszamy na jednolitą masę. Doprawiamy do smaku.
Ziemniaki obieramy płuczemy i gotujemy do miękkości,przecedzamy i przeciskamy przez praskę dwukrotnie. Następnie duże ziemniaki obieramy płuczemy i trzemy na tarce o najmniejszych oczkach (jak na placki ziemniaczane). Odciskamy starte ziemniaki przez czystą bawełnianą szmatkę. Odciśnięte ziemniaki mieszamy z ugotowanymi,dodajemy mąkę ziemniaczaną i wyrabiamy jednolite ciasto.
W szerokim garnku zagotowujemy wodę z solą (robimy tak zwaną próbkę ciasta, czy się nie rozpływa w czasie gotowania).
Na dłoni spłaszczamy podłużny placek, na środek dajemy farsz, dokładnie zlepiamy brzegi formując cepeliny. Wrzucamy do wrzątku gotujemy cepeliny 15-20 minut od wypłynięcia ostrożnie mieszając.
Wyciągamy łyżką cedzakową,porcjujemy na talerze. Cepeliny podajemy okraszone podsmażoną na maśle cebulą. SMACZNEGO.
Komentarze