Cepeliny

Co na obiad? Może regionalne cepeliny - ziemniaczane pyszności z mięsnym farszem. Cepeliny robię z ziemniaków gotowanych i surowych, a farsz do nich z łopatki wieprzowej.

PierogiKluski

Czas przygotowania:
90 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.27 z 202 głosów)

Składniki:

  • 700 g łopatki wieprzowej bez kości
  • 1 czerstwa bułka
  • 1 średnia marchew
  • 1 średnia cebula
  • 4-5 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, majeranek do smaku
  • Ciasto:
  • 2 kg ziemniaków
  • 5 dużych ziemniaków
  • ok. 20 dag mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soli

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Mięso płuczemy, mielimy w maszynce do mięsa. Cebulę, marchew obieramy, trzemy na tarce o najmniejszych (jak na placki ziemniaczane) oczkach.
  • Bułkę moczymy w mleku i odciskamy. Wszystko razem mieszamy na jednolitą masę. Doprawiamy do smaku.
  • Ziemniaki obieramy płuczemy i gotujemy do miękkości,przecedzamy i przeciskamy przez praskę dwukrotnie. Następnie duże ziemniaki obieramy płuczemy i trzemy na tarce o najmniejszych oczkach (jak na placki ziemniaczane). Odciskamy starte ziemniaki przez czystą bawełnianą szmatkę. Odciśnięte ziemniaki mieszamy z ugotowanymi,dodajemy mąkę ziemniaczaną i wyrabiamy jednolite ciasto.
  • W szerokim garnku zagotowujemy wodę z solą (robimy tak zwaną próbkę ciasta, czy się nie rozpływa w czasie gotowania).
  • Na dłoni spłaszczamy podłużny placek, na środek dajemy farsz, dokładnie zlepiamy brzegi formując cepeliny. Wrzucamy do wrzątku gotujemy cepeliny 15-20 minut od wypłynięcia ostrożnie mieszając.
  • Wyciągamy łyżką cedzakową,porcjujemy na talerze. Cepeliny podajemy okraszone podsmażoną na maśle cebulą. SMACZNEGO.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy