Bułki nadziewane

Pyszna przekąska

SzynkiPrzekąski

Czas przygotowania:
120 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.54 z 178 głosów)

Składniki:

  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 4 dag świeżych drożdży
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 200 ml letniego mleka
  • 8 dag masła miękkiego
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 jajka
  • 15 dag szynki gotowanej
  • 15 dag sera ementalera
  • Dodatkowo:
  • 1 jajko

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki wykonania:

  • Mąkę przesiać do miski, na środku zrobić wgłębienie ,wlać rozpuszczone drożdże z cukrem w odrobinie mleka i wymieszać z niewielka ilością mąki. Odstawić pod przykryciem na ok. 15 min.Jak drożdże wyrosną to dodać masło,jajka,sól i resztę mleka.Wyrobić ciasto,uformować kulę,przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 40 min.Ciasto powinno podwoić swoja objętość. Szynkę pokroić w drobną kostkę, ser zetrzeć na tarce. Ciasto rozwałkować na kształt prostokąta .Na powierzchni rozłożyć równomiernie szynkę i starty ser, zostawiając wolny brzeg 2 cm.Placek zwinąć w rulonik i pociąć nożem na równe kawałki .Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia poukładać bułki blisko siebie na kształt rozety,przykryć i ponownie zostawić do wyrośnięcia na 30 min.Posmarować bułki rozmąconym jajkiem z odrobinką wody i wstawić do nagrzanego piekarnika 180-200 stopni.Piec około 30 minut.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy