Bretońskie ciasto maślane - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Bretońskie ciasto maślane
5 łyżek mąki, 50 ml wody, drożdże i łyżeczkę cukru mieszamy, odstawiamy. Do pozostałej mąki wlewamy rozczyn, dodajemy sól i powoli dolewamy ok. 100 ml wody, zagniatamy elastyczne ciasto. Odstawiamy na 30 min. Miękkie masło rozgniatamy dłonią na papierze i lekko schładzamy. Powinno pozostać elastyczne. Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt 30x40 cm, na wierzchu kładziemy rozgniecione masło i posypujemy je równomiernie 1/3 pozostałego cukru.
Rogi ciasta zawijamy do środka w kopertę, tak by przykryły masło. Rozwałkowujemy na prostokąt. Posypujemy drugą częścią cukru.
Składamy na trzy warstwy, tworząc mniejszy prostokąt. Delikatnie rozwałkowujemy ciasto na kwadrat, posypując resztą cukru. Obrane i oczyszczone gruszki kroimy na plasterki, skrapiamy sokiem z cytryny. Formę o śr. 24 cm wykładamy
pergaminem i smarujemy masłem. 2 łyżeczki cukru rozpuszczamy w 50 ml wody. Na cieście układamy wachlarz z plasterków gruszek, a rogi kwadratu ciasta zakładamy do środka. Przekładamy ciasto do formy. Przykrywamy i odstawiamy na 30 min. Wyrośnięte ciasto smarujemy pędzelkiem zanurzonym w wodzie z cukrem. Pieczemy 30 min w temp. 200°C. Podajemy na ciepło lub po ostudzeniu.
Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!