Błyskawiczne ciasto budyniowe z musem jabłkowym

Idealne ciasto w przypadku niespodziewanych odwiedzin.

ciasto z owocamiDeserymus jabłkowy

Czas przygotowania:
60 min.
Ocena:

(średnia 4.5 z 201 głosów)

Składniki:

  • Biszkopt (jeśli użyjemy gotowego biszkoptu - oszczędzimy ok. 40-50 minut)
  • 5 jaj
  • 5 łyżek mąki wrocławskiej
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 10 łyżek cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa:
  • 1 budyń na 3/4 litra mleka (najlepiej śmietankowy lub waniliowy)
  • 3/4 litra mleka (do ugotowania budyniu)
  • cukier (ilość zgodnie z przepisem na opakowaniu budyniu)
  • słoik musu jabłkowego (wielkość uzależniona od upodobań konsumujących:) Osobiście zużywam słoik 0,9 l)
  • Dekoracja:
  • Cukier puder do posypania ciasta

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Wsypać cukier, ciągle ubijając dodawać po 1 żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać z pianą. Średniej wielkości prostokątną blachę wysmarować tłuszczem lub wyłożyć pergaminem. Piec około 35-40 minut (sprawdzić patyczkiem czy jest upieczony) w temperaturze ok. 180 stopni.
  • Po upieczeniu przestudzić (najlepiej poczekać 1 dzień) i przeciąć wzdłuż na pół.
  • Ugotować budyń na 3/4 litra mleka (wg przepisu na opakowaniu), gorący wylać na spód biszkoptu i rozsmarować. Na warstwę budyniu położyć mus jabłkowy (ilość wg uznania). Przykryć drugą połową biszkoptu, lekko przyciskając. Całość posypać cukrem pudrem i pozostawić do ostygnięcia - schłodzony w lodówce smakuje jak lody :).
  • Idealne dla dzieciaków.
  • Najdłużej trwa przygotowanie biszkoptu - jeśli zdecydujemy się na użycie biszkoptu gotowego - przygotowanie zamie nam max 15-20 minut.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy