Bliny z batata z zapiekanymi jabłkami i serem pleśniowym

Danie godne królów - delikatne bliny tworzą świetny kontrast z wyrazistym serem pleśniowym i kwaśnymi jabłkami.

Dodany przez:

Naleśniki i placki

Czas przygotowania:
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • Na zapiekankę:
  • skórka skrojona z cytryny
  • 2 średniej wielkości, w miarę jednakowe bulwy selera
  • 2 jabłka typu reneta
  • 7 dag masła
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 400 ml śmietany 36%
  • 10 dag sera pleśniowego typu lazur
  • czubata łyżka posiekanych orzechów włoskich
  • czubata łyżeczka słodkich konfitur z mirabelki, pigwy lub ananasa
  • sól, pieprz
  • Na bliny:
  • 40 dag batata
  • 6 dag mąki
  • 2 jajka + białko
  • sól, pieprz
  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • 150 ml tłustego mleka
  • 10 dag masła
  • kawałek skórki cytryny

Przygotowanie

  1. Najpierw zajmujemy się zapiekanką: rozgrzewamy piekarnik do temp. 180°C, nastawiamy garnek z gorącą i osoloną wodą, z dodatkiem skórki z cytryny. Obieramy selery, na mandolinie kroimy je w cieniutkie plasterki i przez 5 min blanszujemy we wrzątku. Jabłka ze skórką kroimy w cienkie plasterki. Naczynie do zapiekania smarujemy masłem, układamy naprzemiennie jabłka i selery. Oprószamy solą, pieprzem i gałką.
  2. Podgrzewamy śmietanę, wkruszamy ser, dodajemy orzechy i konfiturę. Wlewamy do naczynia. Na wierzch kroimy pozostałe masło i zapiekamy ok. 1 godz. W tym czasie szykujemy placki: wyszorowane bataty, ze skórką, gotujemy do miękkości ok. 30 min; studzimy, obieramy, przeciskamy przez praskę.
  3. Dodajemy mąkę, całe jajka, trochę soli i pieprzu, jogurt i mleko. Wyrabiamy na gładką masę. Przed rozpoczęciem smażenia ubijamy białko na sztywno i delikatnie wkręcamy do ciasta. Smażymy placki partiami, za każdym razem na małej porcji masła (dla bezpieczeństwa można używać klarowanego). Na gorących plackach kładziemy porcje zapiekanki. Podajemy natychmiast!
  4. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 2/2018

Wskazówki

Usmażone placki można przełożyć startym serem żółtym wymieszanym z 2 ząbkami czosnku i suszonym oregano i na 15 min wstawić do gorącego piekarnika. Bataty można wymienić na swojskie ziemniaki.

Zobacz też: bataty w kuchni - przepisy i właściwości

jabłka Placki bliny ser pleśniowy batat placki z batata
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy