Bliny wg Piotra :

Różnych wersji blinów jest dziesiątki . To są bliny ziemniaczane z drożdżami.

PlackiblinyNaleśniki

Czas przygotowania:
180 min.
Dla ilu osób:
dla 3 osób
Ocena:

(średnia 4.43 z 185 głosów)

Składniki:

  • 5 dag świeżych drożdży
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 5 średnich ziemniaków ( jak na placki- po utarciu powinno wyjść ok 1,5 szklanki )
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • olej do smażenia

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Zrobić rozczyn z 1/2 szklanki letniego mleka i roztartych z cukrem drożdży . Do utartych ziemniaków dodać jajka , sól i szklankę mąki - zamieszać . Dodać rozczyn , resztę mleka i mąki i dokładnie wymieszać . Ciasto ma mieć gęstość dobrej , kwaśnej śmietany. Jeśli jest za rzadkie dosypać odrobinę mąki , jeśli za gęste dolać trochę mleka .Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( przykryć miskę lnianą ściereczką ). Gdy ciasto podwoi objętość ( po ok. 30 minutach ) zamieszać . Zostawić na ok . 1,5 godziny .
  • Na patelni rozgrzać olej ( mniej niż na placki ) - nakładać łyżką ( po 2-3 na blin ) porcje i smażyć na złoto z obu stron .
  • Podawać wg upodobania : śmietana , kawior, łosoś wędzony, sosy .
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy