Papryczki chili w oleju

Kiedy papryczki przejdą aromatem smakują świetnie nadziane kozim serem lub feta z ziołami.

Dodany przez:

Papryczki chili w oleju

Warzywne

Czas przygotowania:
Porcje:
1 porcji
Ocena:

(średnia 3.48 z 95 głosów)

Składniki

  • 1 kg papryczek chili
  • 1 litr oleju
  • pół szklanki oliwy z oliwek
  • 3 ząbki czosnku
  • cukier
  • sól
  • bazylia
  • 5 małych słoików
  • gumowe rękawice :D

Przygotowanie

  1. Słoiki dokładnie umyć ciepłą wodą i płynem do mycia naczyń. Następnie wyparzyć wrzątkiem i dokładnie osuszyć.
  2. Paprykę chili umyć, założyć gumowe rękawice (zróbcie to koniecznie, bo bez nich ręce pieką do końca dnia, albo zatrzecie sobie oko, a nie jest to nic przyjemnego- wiem z doświadczenia) i poodcinać czapeczki papryczkom. Następnie wyjąć gniazda nasienne i pościągać z nich nasionka do osobnej miseczki. Wydrążone papryczki ułożyć w słoikach i do każdego dorzucić nasiona, po pół ząbka czosnku, pół łyżeczki soli, szczyptę cukru oraz pół łyżeczki bazylii. W rondlu bardzo mocno zagrzać olej oraz oliwę z oliwek i zalewać papryczki (zalewana gorącym olejem papryka powinna wydawać taki dźwięk, jakby się smażyła) pozostawiając ok. 2 cm wolnej przestrzeni do wieczka. Słoiki zakręcić i ustawić do góry dnem. Trzymać w ciemnym miejscu, a za 2 tygodnie można je już zajadać!
przetwory warzywa Papryka olej chili papryczki chili
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze