BARSZCZYK CZERWONY

Czerwony barszczy doskonały na każdą okazję.

Dodany przez:

BARSZCZYK CZERWONY

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
5 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 1,5 kg buraków
  • kości na wywar
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • mały kawałek selera
  • 6 grzybków suszonych
  • majeranek
  • 4 ząbki czosnku
  • ocet
  • cukier
  • pieprz
  • sól
  • maggi

Przygotowanie

  1. Z kości i warzyw gotujemy wywar. Dodajemy grzyby, liść laurowy i ziele angielskie i troszkę majeranku i jeszcze chwilę gotujemy. Buraki obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Starte buraki wkładamy do drugiego garnka, zalewamy wodą, dodajemy ocet i zagotowujemy. Wywar przelewamy do większego garnka lub gotujemy po prostu go w ilości 1/2 objętości naczynia. Do tego wywaru przez durszlak lub sito przelewamy buraczaną wodę powstałą w wyniku zagotowania buraków. Tarte buraki są do wyrzucenia. Barszczu już nie gotujemy, dodajemy czosnek i doprawiamy do smaku solą pieprzem, cukrem, octem i maggi. w gotowanym w ten sposób barszczy nie pływają nam buraki i mamy tylko dużą ilość czystego barszczyku.
Grzyby warzywa zupa buraki wywar
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze