Bananowa galaretka smakuje jak ptasie mleczko, jest bardzo delikatna i puszysta.
Składniki:
Biszkopt:
5 jaj
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki tortowej
szczypta soli 1 mała łyżeczka proszku do pieczenia
Masa bananowa:
250 g masła
3 żółtka
4 banany
galaretka cytrynowa
Masa piankowa:
3 białka
1/2 szklanki cukru pudru
galaretka cytrynowa/pomarańczowa
Ponadto galaretka brzoskwiniowa, puszka brzoskwiń
Bananowa galaretka - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
1. Wszystkie składniki na biszkopt dokładnie miksujemy i wylewamy na blachę o średnicy 25 cm. Nie trzeba osobno ubijać białek, biszkopt i tak pięknie wyrośnie. Wstawić go do nagrzanego piekarnika do 170*C i piec ok 40 min (aż się zrobi brązowa powłoka).
2.Masło zmiksować z żółtkami, dodać rozgniecione banany i roztopioną w 1/2 szklanki wody galaretkę. Białka ubić na sztywną pianę z cukrem pudrem, dodać galaretę rozpuszczoną w 1/2 szkl wody.
3. Gdy biszkopt będzie gotowy i wystudzony nasączyć go sokiem z brzoskwiń w zalewie a następnie zalać tężejącą masą bananową i piankową i włożyć do lodówki.
4. Po ok 1 godzinie wyciągamy ciasto z lodówki. Galaretkę rozpuszczamy w 1/2 szklanki wody, polewamy nią ciasto i dekorujemy pokrojonymi kawałkami brzoskwinki.