Babka waniliowa - przepis

Lekka, puszysta, wilgotna babka z wanilią.

dodany przez: ILoveBake.pl ilovebake_pl

ciasta babki desery

Czas przygotowania:
1godz. 10min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.48 z 181 głosów)

Składniki:

  • SKŁADNIKI NA CIASTO:
  • 226 g masła
  • 3 szklanki mąki
  • 2 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki sody
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 ½ szklanki cukru
  • 2 ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 6 jajek
  • 1 szklanka śmietany 18%
  • SKŁADNIKI NA POLEWĘ:
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 4 łyżki śmietanki kremówki 30%
  • 1 łyżka miodu
  • ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii

Rodzaj diety:

Okazje:

Sposób przygotowania:

  • pieczenie

Babka waniliowa - przepis - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temp. pokojową. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia, sodą oraz solą. Masło miksujemy przez ok. 1 min. na jasną, gładką masę i dodajemy powoli cukier. Następnie dodajemy ekstrakt z wanilii oraz po jednym jajku, cały czas miksując. Zmniejszając obroty miksera dodajemy suche składniki naprzemiennie ze śmietaną.
  • Formę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą lub kaszą manną i przekładamy ciasto. Pieczemy w temp. 160 C przez 50-55 min, do suchego patyczka. Po upieczeniu studzimy.
  • Składniki na polewę przekładamy do miseczki i trzepaczką łączymy do uzyskania gładkiej konsystencji. Polewamy całkowicie ostudzoną babkę i czekamy ok. 30 min do zastygnięcia. Smacznego. www.ilovebake.pl
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy