Aromatyczna soczewica z pietruszką i kolendrą

Soczewica ze świeżymi ziołami Baziółka nadającymi jej smak i aromat

dodany przez: kgren

dania główne

Czas przygotowania:
10min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.52 z 199 głosów)

Składniki:

  • świeża pietruszka
  • świeża kolendra
  • pomidory w puszce 800 g
  • czerwone pesto 190g
  • cebula
  • czerwona papryka
  • olej rzepakowy
  • czerwona soczewica 250 g
  • woda 125 ml
  • czosnek 4 ząbki
  • sól i pieprz
  • słodka papryka 1,5 łyżeczki
  • ostra papryka 0,5 łyżeczki
  • nachosy
  • gęsty jogurt naturalny kilka łyżek

Rodzaj diety:

Okazje:

Sposób przygotowania:

  • smażenie

Sposób podania:

  • na ciepło

Aromatyczna soczewica z pietruszką i kolendrą - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1. Paprykę, cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć cebulę, paprykę i czosnek. Dodaj porządną szczyptę soli. Smaż przez 2 minuty.
  • 2. Wsyp soczewicę i smaż przez kolejne 2 minuty. Dodaj pomidory w puszce i pesto.
  • 3. Wlej wodę i na średnim ogniu, co jakiś czas delikatnie mieszając gotuj aż soczewica zmięknie. Po tym czasie dopraw przyprawami.
  • 4. Pietruszkę i kolendrę posiekaj i wmieszaj w gotowe danie. Danie podawaj z kleksem jogurtu i nachosami

Porady

Doskonale znana Wam pietruszka, tym razem w wersji BIO. Co to oznacza?
Zioła 100% ekologiczne. Są to rośliny uprawiane na naturalnym, wolnym od środków chemicznych podłożu. Przy pielęgnacji ziół wykorzystywane są jedynie naturalne nawozy, a ochronę przed szkodnikami zapewniają owady pożyteczne.
Można kupić je online https://baziolka.pl/

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Podobne przepisy