Aromatyczna soczewica z pietruszką i kolendrą

Ocena:

4.52 (199)

  • 10 min.
  • dla 2 osób
  • łatwy

Soczewica ze świeżymi ziołami Baziółka nadającymi jej smak i aromat

Składniki:

  • świeża pietruszka
  • świeża kolendra
  • pomidory w puszce 800 g
  • czerwone pesto 190g
  • cebula
  • czerwona papryka
  • olej rzepakowy
  • czerwona soczewica 250 g
  • woda 125 ml
  • czosnek 4 ząbki
  • sól i pieprz
  • słodka papryka 1,5 łyżeczki
  • ostra papryka 0,5 łyżeczki
  • nachosy
  • gęsty jogurt naturalny kilka łyżek

Aromatyczna soczewica z pietruszką i kolendrą - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1: Paprykę, cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć cebulę, paprykę i czosnek. Dodaj porządną szczyptę soli. Smaż przez 2 minuty.
  • Krok 2: Wsyp soczewicę i smaż przez kolejne 2 minuty. Dodaj pomidory w puszce i pesto.
  • Krok 3: Wlej wodę i na średnim ogniu, co jakiś czas delikatnie mieszając gotuj aż soczewica zmięknie. Po tym czasie dopraw przyprawami.
  • Krok 4: Pietruszkę i kolendrę posiekaj i wmieszaj w gotowe danie. Danie podawaj z kleksem jogurtu i nachosami

Porady

Doskonale znana Wam pietruszka, tym razem w wersji BIO. Co to oznacza?
Zioła 100% ekologiczne. Są to rośliny uprawiane na naturalnym, wolnym od środków chemicznych podłożu. Przy pielęgnacji ziół wykorzystywane są jedynie naturalne nawozy, a ochronę przed szkodnikami zapewniają owady pożyteczne.
Można kupić je online https://baziolka.pl/

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Materiały promocyjne