REKLAMA

Apple Crumble

Apple crumble - jabłka z kruszonką, podaje się na ciepło, wręcz na gorąco.

dodany przez: anonymous

Ciasta ciasto z owocami Desery

Czas przygotowania:
40min.
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Ocena:

(średnia 4.46 z 181 głosów)


Składniki:

  • 900 g jabłek
  • 6 łyżek cukru (idealnie brązowego, ale można białego)
  • 175 g mąki
  • 100 g zimnego masła pokrojonego w kostkę
  • 50 ml wody

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Kroki przygotowania:

  • Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni.
  • Jabłka obieramy i usuwamy gniazda nasienne, kroimy w półksiężyce. Przekładamy do garnka razem z czterema łyżkami cukru i wodą, gotujemy aż jabłka będą miękkie, około 10 minut. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Do masy jabłkowej można dodać rodzynki, cynamon, według uznania.
  • Przesiewamy mąkę, dodajemy masło i jedną łyżkę cukru i dosłownie wcieramy masło w mąkę aż powstanie kruszonka. Rozsypujemy tak przygotowaną kruszonkę na jabłka, posypujemy jedną łyżką cukru i pieczemy przez około 30 min.
  • Można podawać polane słodką śmietanką , bitą śmietaną, można z gałką waniliowych lodów... W każdym razie na ciepło, niech pachnie jabłkami.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy