Apple Crumble

Ocena:

4.47 (184)

  • 40 min.
  • dla 8 osób
Apple crumble - jabłka z kruszonką, podaje się na ciepło, wręcz na gorąco.

Składniki:

  • 900 g jabłek
  • 6 łyżek cukru (idealnie brązowego, ale można białego)
  • 175 g mąki
  • 100 g zimnego masła pokrojonego w kostkę
  • 50 ml wody

Apple crumble - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni.
  • Jabłka obieramy i usuwamy gniazda nasienne, kroimy w półksiężyce. Przekładamy do garnka razem z czterema łyżkami cukru i wodą, gotujemy aż jabłka będą miękkie, około 10 minut. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Do masy jabłkowej można dodać rodzynki, cynamon, według uznania.
  • Przesiewamy mąkę, dodajemy masło i jedną łyżkę cukru i dosłownie wcieramy masło w mąkę aż powstanie kruszonka. Rozsypujemy tak przygotowaną kruszonkę na jabłka, posypujemy jedną łyżką cukru i pieczemy przez około 30 min.
  • Można podawać polane słodką śmietanką , bitą śmietaną, można z gałką waniliowych lodów... W każdym razie na ciepło, niech pachnie jabłkami.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Materiały promocyjne