Rewelacyjny i bardzo prosty deser kuchni wietnamskiej. Życzę Smacznego! :)
Składniki:
700 ml oleju roślinnego do głębokiego smażenia
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mleka
1-2 puszki ananasa w plastrach
1/4 szklanki wody gazowanej
3 łyżki cukru
30g wiórków kokosowych
2 jajka
4 łyżki śmietany (18%, kremowa)
Ananas w cieście - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
1. W średniej misce mieszamy jedną szklankę mleka, dwa jajka, trzy łyżki cukru, 1/4 szklanki wody gazowanej (60ml), 30 gram wiórków kokosowych, 4 łyżki śmietany (18%, kremowa). Na koniec dodajemy 2 szklanki mąki pszennej. Całość dokładnie mieszamy, aby uzyskać jednolite ciasto. W razie potrzeby należy dodać odrobinę wody. Ciasto powinno być gęściejsze od ciasta naleśnikowego.
2. W woku rozgrzewamy 700ml oleju roślinnego do głębokiego smażenia.
4. Odsączone plastry ananasa z puszki nabijamy na patyczki od szaszłyków, następnie maczamy w przygotowanym cieście, po czym smażymy na mocno rozgrzanym tłuszczu. Ananasa możemy co jakiś czas obracać tak aby był zarumieniony z każdej strony. Po usmażeniu należy go jeszcze odsączyć z tłuszczu, układając na ręczniku papierowym.
5. Tak przygotowanego ananasa w cieście podajemy posypanego wiórkami kokosowymi oraz z dodatkiem śmietany kremowej. Przepis kuchni wietnamskiej gotowy! Smacznego ! :)