Magazyn Moje Gotowanie na listopad 2019 to iście jesienne przepisy. Królem sezonu została cebula - odczarowujemy to warzywo i podajemy w pysznej, modnej wersji. Polecamy przepisy na burgery na Halloween, gulasze z różnych stron świata i placki według szefowej kuchni Agaty Wojdy. Ale to nie wszystko! Zobaczcie cały spis treści i przepisy z numeru.
Fot. Artur Rogalski, Stylizacja: Anna Borowska
Zgodnie z hasłem "Pysznie, z Pasją, z Przyjemnością" w numerze nie może zabraknąć prostych pomysłów na potrawy, desery i napoje idealne na listopad. Z okładki kusi kolorowy makaron z buraków z orzechami włoskimi i parmezanem. W numerze polecamy m.in. pasztety do słoika, kotlety grzybowe czy wegańskie słodycze bez cukru. Olimpia Davis poleca sprytne potrawy gotowe w 40 minut, szef Robert Sowa radzi, jak zrobić domowy kebab, a szefowa Agata Wojda poleca dania z makaronem.
W dziale "Szybko, łatwo, pysznie" znajdziemy:
GDY GONI NAS CZAS Coś pysznego w 25 minut. Codzienne dania inspirowane kuchnią włoską, która na pierwszym miejscu stawia prostotę, jakość produktów i absolutnie niczego nie marnuje
NA ZAPAS Mus i sos z dyni. Sztandarowe warzywo jesieni jest stosunkowo duże i może posłużyć do przygotowania sporej ilości dań. Warto przerobić je na sos albo mus, co pozwoli cieszyć się dynią cały rok
PO PROSTU ZRÓB TO! Burgery na Halloween! Różowe wegańskie, z kotletem z buraka i czerwonymi listkami, oraz czarne ze stekiem, brązową sałatą i sosem BBQ. Niezwykle efektowne i pyszne!
CODZIENNIE W DOBREJ FORMIE Co (i po co) suplementować? Jak uzupełniać w witaminy nasz jadłospis i w naturalny sposób zastąpić zbyt łatwo dostępne paraleki, nie tracąc zdrowia i apetytu
W rubryce "Na luzie, z pasją i ze smakiem" przeczytamy:
ZBLIŻENIE NA Beaujolais Noveau. Przybliżamy fenomen młodego czerwonego wina ze słynnego francuskiego regionu oraz wyjaśniamy na czym polega jego marketingowy sukces
SAM KONKRET Gulasz światowy. Słynne jednogarnkowe danie, które tak czy inaczej jest obecne w niemal każdej kuchni na świecie
RETROKUCHNIA Sałatka z tuńczyka. Z okazji naszych 25. urodzin pokazujemy "odnowione" przepisy z pierwszych numerów magazynu. Tym razem odmieniliśmy sałatkę z tuńczyka
SAMA SŁODYCZ Cukiernia pełna pasji. Pomysłowe, eleganckie i zabawne torty autorstwa "Dziewczyn z wypiekami"
Eksperci kulinarni w dziale "W kuchni z mistrzami" zapraszają na:
SAMO MIĘSO Gąskę podano! Konkretnie: soczyste piersi gęsi z karmelizowanymi jabłkami i śliwowicą poleca Robert Sowa
KUCHNIA AGATY WOJDY Pociągająco warzywne placki: dyniowe z paluszkami krabowymi, greckie z cukinii i mięty, z bakłażana i kaszy, cebulowe bliny, a także jaglane ze szpinakiem i grzybami i oczywiście – placki ziemniaczane.
POPKUCHNIA CRISTINY CATESE Co lubię jesienią? Crostini di polenta z sosem grzybowym, dyniowe tortelloni i focaccię z winogronami
PO WEGAŃSKIEJ STRONIE STOŁU Zdrowie tkwi w prostocie – wegańskie przepisy na koktajle, wegańskie naleśniki, mus z kiwi i prażone jabłka, które wzmocnią naszą odporność
DO POCZYTANIA PRZY STOLE w październikowym numerze to:
BIBLIOTEKA SMAKOSZA Przeglądamy Wege Jamiego Olivera i Brzuchomówców Piotra Vienia Więcławskiego
ŚWIAT NA TALERZU Bukareszt! Pofta Buna, czyli smacznego. Przypominająca stary Paryż stolica Rumunii przyciąga nie tylko interesującą architekturą, historią, ale także pysznym jedzeniem i wybornym winem
PASJONACI TRADYCYJNYCH SMAKÓW Królowie kiszonek. Państwo Sznajderowie w swoim gospodarstwie w Karnicach w Dolinie Baryczy produkują niebywale zdrowe kiszonki z własnych ogórków, kapusty i buraków
TO SIĘ PRZYDA Nowości ze sklepu Przegląd produktów spożywczych, akcesoriów i sprzętów AGD
Ponadto na stronie 96 znajduje się indeks, czyli obrazkowy przegląd wszystkich przepisów z numeru. Z kolei na stronie 98 podpowiadamy Menu Redakcyjne - propozycje, które pozwolą smacznie uczcić różne październikowe okazje.
Nowe numery magazynu "Moje Gotowanie" dostępne w sklepie internetowym www.kultowy.pl