Moje Gotowanie Wydanie Specjalne Kuchnia bez mięsa Jestem Wege

Kuchnia bez mięsa to hasło przewodnie wydania specjalnego magazynu Moje Gotowanie 03/2020. Kuchnia bez mięsa jestem wege to moc inspiracji, jak zrobić wegetariańskie burgery, warzywne szaszłyki, a także jak ugotować pyszne zupy wege i zrobić wegańskie słodkości, czyli w pełni roślinne!

Moje Gotowanie Wydanie Specjalne Bez mięsa Jestem Wege

Moje Gotowanie Wydanie Specjalne Kuchnia bez mięsa - jestem wege to propozycje nie tylko dla wegetarian! We wstępniaku do magazynu redaktor prowadząca Katarzyna Błońska pisze następująco: W życiu każdego smakosza zdarzają się eksperymentalne dni bez mięsa – czasem traktowane jako kulinarna zabawa, kiedy indziej podyktowane zasobnością lodówki. Wtedy to odkrywamy nieznane dotąd zalety warzyw i grzybów, a sery, kasze czy makarony dają się poznać w bardziej wykwintnych odsłonach. Warto pamiętać, że nasza odporność i dobre samopoczucie w dużej mierze biorą się z jedzenia. Dlatego też ostatnio jeszcze częściej zastanawiamy się, co ugotować, by było nie tylko smacznie, ale i zdrowo.

Warzywa są pod tym względem bezkonkurencyjne! Wystarczy uruchomić swą kreatywność, aby przekonać się, że dania z warzywami w roli głównej naprawdę mogą być efektowne, sycące i pyszne – szczególnie latem, gdy stragany oferują taką różnorodność składników. By tego doświadczyć, koniecznie zaopatrzmy się w rozmaite przyprawy, zioła oraz bogate w białko strączki. I przede wszystkim nie bójmy się nieoczywistych połączeń smakowych oraz mniej znanych produktów, takich jak tofu, tahini czy choćby mleczko kokosowe. Takie świadome wprowadzenie dań wegetariańskich do domowego jadłospisu przyniesie same korzyści. Życzę kulinarnej odwagi i dużo zdrowia!

Przepisy

Poziom trudności: Średni Czas przygotowania: 45 min.
Kung Pao tofu z orzeszkami ziemnymi

Kung Pao tofu z orzeszkami ziemnymi to smak i aromat orientu. Popularne danie w wersji mięsnej proponujemy w nowej, roślinnej odsłonie. Wegański przepis na king pao tofu to propozycja na przekąskę lub w większej porcji - na wegetariański obiad. Marynowane tofu jest pożywną bazą, ryż jaśminowy uzupełnia kaloryczność, a chrupiące orzeszki i papryczki podkręcają teksturę i smak dania, jakim jest king pao tofu. Wypróbujcie koniecznie ten wegański przepis na specjał kuchni syczuańskiej!

mojegotowanie

Kung Pao tofu z orzeszkami ziemnymi

Poziom trudności: Średni Czas przygotowania: 30 min.
Falafel z marchewką i dip jogurtowy

Falafel z marchewką to wariacja na temat oryginalnego przepisu na falafel. Ta wegetariańska przystawka lub przekąska to propozycja, która pasuje zarówno na rodzinną kolację, jak i imprezę w domu. Falafel z marchewką to dobre przekąski na dwa kęsy, a dodatek dipu jogurtowego pysznie wzbogaci smak kulek z ciecierzycy. Zarówno falafel, jak i dip zawierają tahini - sezamowa pasta to jeden z podstawowych dodatków w kuchni Bliskiego Wschodu. Ten przepis na falafel z marchewką jest prosty, ciekawy i zdecydowanie wart wypróbowania!

mojegotowanie

Falafel z marchewką i dip jogurtowy