Przygotowanie: 20 minut
Porcja: 415 kcal
Składniki 8 porcji
Składniki:
2 plastry okrągłego chleba (o średnicy ok. 18 cm, ukrojone ze środka bochenka)
3–4 ugotowane ziemniaki
10 dag masła
2 cebule
40 dag twarożku
1/2 szklanki gęstej śmietany
4–5 łyżek majonezu
6 filetów z matiasów
sok z cytryny
2–3 fileciki anchois
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
3–4 gałązki koperku
Pieprz ziołowy PRYMAT
sól
Tort śledziowy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Cebule obrać. Jedną posiekać, drugą pokroić w piórka. Ziemniaki obrać, pokroić w talarki. Masło utrzeć z anchois. Twarożek wymieszać ze śmietaną, majonezem, natką pietruszki i posiekaną cebulą. Doprawić sokiem, solą i pieprzem ziołowym, wymieszać.
Plaster chleba posmarować połową masła, ułożyć ziemniaki. Rozsmarować część masy serowej. Ułożyć 4 filety z matiasów.
Wierzch tortu przykryć drugim plastrem chleba. Posmarować resztą masła i masy serowej. 2 filety z matiasów pokroić, ułożyć na torcie. Przybrać piórkami cebuli i koperkiem. Tort można też udekorować kawiorem.