Przepis na przetwory z grzybów - pikle z podgrzybków
Składniki:
1 kg małych podgrzybków leśnych
1/2 kg szalotek lub cebuli
główka czosnku
3 kolorowe papryki
szklanka wody
2 szklanki octu
2 liście laurowe
po 8 ziaren ziela angielskiego i pieprzu
łyżeczka gorczycy
łyżka cukru
łyżka soku z cytryny
sól
Pikle wiejskie - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
Zamów Newsletter MojeGotowanie.pl!
■ Grzyby oczyścić, umyć dokładnie i gotować w osolonym wrzątku przez 15 minut. Przelać zimną wodą. Cebulki i czosnek obrać. Papryki umyć, oczyścić z nasion, pokroić w paski.
■ Zagotować wodę z octem, przyprawami, cukrem, sokiem z cytryny oraz solą. Warzywa i grzyby ułożyć w słoikach, zalać przestudzoną zalewą, zakręcić. Pasteryzować przez 15 min w temp. 100°C.
Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!