Pikle wiejskie

Ocena:

4.44 (204)

  • 30 min.
  • dla 6 osób
Przepis na przetwory z grzybów - pikle z podgrzybków

Składniki:

  • 1 kg małych podgrzybków leśnych
  • 1/2 kg szalotek lub cebuli
  • główka czosnku
  • 3 kolorowe papryki
  • szklanka wody
  • 2 szklanki octu
  • 2 liście laurowe
  • po 8 ziaren ziela angielskiego i pieprzu
  • łyżeczka gorczycy
  • łyżka cukru
  • łyżka soku z cytryny
  • sól

Pikle wiejskie - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  • Zamów Newsletter MojeGotowanie.pl!
  • ■ Grzyby oczyścić, umyć dokładnie i gotować w osolonym wrzątku przez 15 minut. Przelać zimną wodą. Cebulki i czosnek obrać. Papryki umyć, oczyścić z nasion, pokroić w paski.
  • ■ Zagotować wodę z octem, przyprawami, cukrem, sokiem z cytryny oraz solą. Warzywa i grzyby ułożyć w słoikach, zalać przestudzoną zalewą, zakręcić. Pasteryzować przez 15 min w temp. 100°C.
  • Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  • Zamów Newsletter MojeGotowanie.pl!
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Materiały promocyjne